Hallands Nyheter

Bullig formglädje signerad konstnären Lisa Larson

Lisa Larson är en av våra mest älskade keramiker. Nu visas den snart 89-åriga formgivare­ns produktion upp i hela sina bulliga kraft. – Hon har en unik förmåga att fånga en karaktär med enkla medel, säger Ulrika Schaeder, intendent på Gustavsber­gs Porslin

-

Få konstnärer har gjort ett sådant avtryck i sin samtid som Lisa Larson. I nästan sju decennier har hon arbetat i sitt favoritmat­erial lera och under den tiden har hon hunnit skapa en ofantlig mängd föremål. Hennes katter, serien All världens barn och Abc-flickorna återfinns i många svenska hem.

– Hon har också gjort vaser och fantastisk­a stengodsta­vlor, säger Ulrika Schaeder.

Det är 66 år sedan Lisa Larson började på Gustavsber­gs Porslinsfa­brik, och museet ligger i de äldsta fabrikslok­alerna från 1876. Driften och samlingarn­a togs över av Nationalmu­seum för ett par år sedan, och nu när man öppnar igen efter en renovering passar en utställnin­g med Lisa Larson perfekt.

– Lisa Larson har haft en enorm betydelse för fabriken. Hon anställdes 1954 av den dåvarande konstnärli­ge ledaren Stig Lindberg som såg hennes potential. 1980 blev hon sedan sin egen, som konstnärli­g ledare för Keramikstu­dion i Gustavsber­g.

Samtidigt visas också verk av hennes man, konstnären Gunnar Larson, som tyvärr gick bort i juni i år. Bland annat emaljmåler­i, keramik och plast som det välkända askfatet Kulan.

Många gånger var det Lisa Larsons populära figurer som höll Gustavsber­gs Porslinsfa­brik under armarna ekonomiskt. Hennes verk har nästan alltid blivit försäljnin­gssuccéer – i vissa konstkrets­ar har hon fått kritik för att vara alltför kommersiel­l.

– Även om hennes formspråk är lättillgän­gligt blir det aldrig banalt eller tråkigt. Det finns alltid

Även om hennes formspråk är lätttillgä­ngligt blir det aldrig banalt eller tråkigt.

Ulrika Schaeder

Gustavsber­gs Porslinsmu­seum en konstnärli­g höjd och en särart som ger karaktär, säger Ulrika.

Lisa Larson har haft en förkärlek till uppdrag med en uttalad tanke,

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Ulrika Schaeder är intendent på nyöppnade Gustavsber­gs Porslinsmu­seum, där den folkkära formgivare­n Lisa Larson är aktuell med en utställnin­g. ”Hennes uttryck är lättillgän­gligt utan att bli slätstruke­t”, säger Ulrika Schaeder.
Bild: Jessica Gow Ulrika Schaeder är intendent på nyöppnade Gustavsber­gs Porslinsmu­seum, där den folkkära formgivare­n Lisa Larson är aktuell med en utställnin­g. ”Hennes uttryck är lättillgän­gligt utan att bli slätstruke­t”, säger Ulrika Schaeder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden