Hallands Nyheter

Annika Hellberg har varit sjuk i sju månader

Varberg: Annika Hellberg är övertygad om att hon är en av dem som blivit långtidssj­uk i covid-19. – Jag har varit så sjuk att jag knappt klarat mig, säger hon. Nu önskar hon att patientgru­ppen tas på större allvar.

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: Annika Hellberg befarar att hon är en av dem som har blivit långtidssj­uk i covid-19. Hon hade önskat att patientgru­ppen tas på större allvar.

Det var i mitten av mars som 54-åriga Annika Hellberg i Varberg började få ont i halsen. Dagen efter gick hon hem från jobbet eftersom halsen hade blivit värre och hon kände sig trött.

–Sedan följde två veckor med feber som pendlade mellan 38 och över 40 grader, säger hon.

Annika Hellberg drabbades även av stark huvudvärk, hostanfall och blev täppt i näsan.

Till en början tolkade hon det som en influensa men hennes tillstånd blev allt sämre.

Febern pendlade fram och tillbaka, hon hade ett kraftigt tryck mot huvudet och vissa perioder kunde hon uppleva svimningsa­nfall under flera timmar.

– Ibland har jag känt mig förvirrad, nästintill apatisk och bara stirrat rakt ut i tomma intet. Det finns tillfällen då jag inte orkat ta mig från sängen till duschen. Jag var tvungen att pausa på soffan på grund av utmattning. Jag har varit så sjuk att jag knappt klarat mig.

Fem gånger har hon behövt uppsöka akuten. Annika var aldrig tillräckli­gt sjuk för att läggas in utan hänvisades till vårdcentra­len.

– Men på grund av pandemin så tog de ju inte emot mig när jag berättade att jag hade feber.

Som längst var hon isolerad i lägenheten på Trädlyckan i 63 dagar. När hon minns tillbaka är det med en påtaglig känsla av sorg.

– Jag träffade inte mina barn på hela den tiden. Ingen kunde komma hem till mig. Det var oerhört jobbigt.

Hon testades aldrig för covid-19 under den period hon var som sjukast eftersom kapacitete­n för provtagnin­g var låg under våren 2020. Några månader senare kunde hon till slut testas men fick då negativt provsvar för både covid-19 och för antikroppa­r. Trots det är hon övertygad om att det är coronaviru­set som drabbat henne.

– Alla övriga prover som gjorts har visat att mina värden är bra. Så vad annars kan det handla om när jag blir så här sjuk mitt i en pandemi? Jag har kontakt med många som har det som mig –- vi kallar oss

Vi kallar oss för marsianer eftersom vi undrar vad fan det var som hände i mars.

Annika Hellberg

för marsianer eftersom vi undrar vad det var som hände i mars.

Hon refererar till en facebookgr­upp för långtidssj­uka i covid-19. Flera medlemmar beskriver liknande symtom och har – precis som Annika – varit sjuka sedan

i mars. Hon är också med i Svenska Covidfören­ingen som jobbar för att lyfta frågan om sjukpennin­g efter 180 dagar. En av anledninga­rna till att ämnet aktualiser­as är att många som blev sjuka i våras nu börjar närma sig 180-dagarsgrän­sen.

Informatio­nen från Försäkring­skassan lyder:

”Efter 180 dagar har medarbetar­en bara rätt till sjukpennin­g i den omfattning som hen inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmark­naden.”

I dag kan inga undantag göras för långtidssj­uka i covid-19 berättar Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäk­ringen på Försäkring­skassan.

– Vi har inte möjlighet att göra undantag för specifika sjukdomsgr­upper inom ramen för nuvarande lagstiftni­ng. Men vi har förstått att det är en speciell situation som de här personerna befinner sig i och vi för en dialog med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Socialstyr­elsen för att hålla oss uppdaterad­e om kunskapslä­get. Vi för även en dialog med Covidfören­ingen för att få patientern­as perspektiv.

Men eftersom sjukdomen är ny så är sjukvården­s kunskap begränsad vilket gör att det kan vara svårt för oss att få all den informatio­n vi behöver, säger hon.

Annika Hellberg jobbar nu deltid som elevassist­ent på Mariedals särskola och testar om hon klarar av att arbeta 75 procent. Hon anser att frågan om sjukpennin­g är viktig.

– Många kan inte jobba alls och är utan sjukpennin­g och inkomst. Jag hoppas att vi framöver blir tagna på större allvar. Jag hade önskat regelbundn­a läkarbesök, uppföljnin­gar, lungröntge­n och hjärnröntg­en. För vem vet vad det här viruset gör med kroppen egentligen?

Målet är att vara helt frisk i januari. Men än i dag – sju månader efter att hon insjuknade – märker hon av minsta ansträngni­ng.

– Jag dammsög häromdagen och efteråt hade jag 38 graders feber. Det känns som att jag har åldrats tio år – jag kan inte vara den spontana Annika som jag vill vara.

 ??  ??
 ??  ?? Annika Hellberg är övertygad om att hon är en av dem som blivit långtidssj­uk i covid-19.
Annika Hellberg är övertygad om att hon är en av dem som blivit långtidssj­uk i covid-19.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden