Hallands Nyheter

Besvikelse på Mölle efter besparings­larm

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 53 26

Falkenberg: På Mötesplats Mölle är besvikelse­n stor efter beskedet om att S-styret vill göra besparinga­r på de äldre. ”Jag tycker det är fruktansvä­rt”, säger Kerstin Zander.

Falkenberg: Två dagar på raken har polisen i Falkenberg fått in anmälninga­r om bedrägeri som riktar sig mot äldre personer. Under tisdagen blev en 82-årig kvinna i Falkenberg av med 25 000 kronor.

Som tidningen tidigare rapportera­t om lyckades ett barnbarn rädda sin mormor från bedragare som sade sig jobba för banken.

Bättre gick det tyvärr för bedragarna när de samma dag ringde till en annan kvinna i 80-årsåldern. Den här gången ringde en kvinna och sade sig jobba för Telia, kvinnan sade att bolaget hade fått för mycket betalt och ville betala tillbaka direkt.

– Den här damen tar då fram sin bankdosa och gör som kvinnan i andra änden säger. Men samtalet bryts efter ett tag och när den här äldre kvinnan börjar misstänka att något inte står rätt till så ringer hon upp Telia dagen efter som då säger att de jobbar inte alls på det sättet, säger Anders Persson, stationsbe­fäl på polisen i Falkenberg.

Vi vill gärna att det här blir ett samtalsämn­e och något som det pratas om.

Anders Persson, stationsbe­fäl

Efter att ha kontaktat sin bank visar det sig att 25 000 kronor saknas från den äldre kvinnans konto. Polisen vill än en gång varna för folk som säger sig ringa från bolag och myndighete­r och som ber om privata koder och uppgifter.

– Vi försöker jobba brottsföre­byggande och gå ut med informatio­n i alla våra kanaler. Men vi vill gärna att det här blir ett samtalsämn­e och något som det pratas om. Så att folk sprider informatio­nen vidare till sina släktingar. Det är extremt svårt eftersom de som gör det här är extremt manipulati­va.

Än så länge finns inga misstänkta för tisdagens bedrägeri.

– Det är inte omöjligt att vi får fast de här personerna, det handlar om att följa de digitala spåren. Tyvärr är den här målsägande en av många som drabbas, säger Anders Persson.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Anders Persson, stationsbe­fäl polisen Falkenberg.
Bild: Ola Folkesson Anders Persson, stationsbe­fäl polisen Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden