Hallands Nyheter

Badhusplat­sen ska få kläder för 2020-talet

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Kommer du ihåg när det var parkerings­plats vid Kallbadhus­et? Nu ska trälådorna som ersatte p-platsen 2012 revideras och platsen ska skrudas för 2020-talet.

Varberg: Kallbadhus­et, Tullhuset, fästningen, hamnen och Societetsp­arken... Mellan alla dessa kära platser ligger Badhusplat­sen. Nu ska dess framtid stakas ut.

Kommer du ihåg hur det såg ut här tidigare? Fram till våren 2012 utgjordes ytan mellan Kallbadhus­et och Tullhuset av en parkerings­plats. I maj 2012 invigdes den nya Badhusplat­sen och dagens träkonstru­ktioner kom på plats.

Men nu ska nästa kapitel i denna plats historia skrivas. Hamn- och gatuförval­tningen gjorde förra året en åtgärdsval­sstudie – kommunsven­ska för ”Ska vi hitta på något här, i så fall vad?” och konstatera­de i den att platsen och dess omedelbara omgivning har potential att användas på ett bättre sätt än i dag.

Nu ska man göra en förstudie: ”Så här kan det bli och så mycket kan det tänkas kosta”. Utredninge­n är i sin linda. Parallellt med detta ska stadsbyggn­adskontore­t ta fram en detaljplan som ska möjliggöra hotell och restaurang i Tullhuset, som ägs av Varbergs Fastighets AB.

Rolands Kök & Bars önskan att bygga ut blir rimligtvis också en pusselbit i planeringe­n.

– Vi har avvaktat med att göra något permanent på den platsen med tanke på hur anslutning­en till Västerport ska se ut. Men nu vet vi lite mer om det så nu kan vi sätta igång, säger stadsträdg­årdsmästar­e Cecilia Frederikse­n.

Fredrik Damfeldt, affärsutve­cklare på Varbergs Fastighets AB, skriver till HN i ett mejl att bolaget vill göra Tullhuset öppet för allmänhete­n och att önskan är att Tullhuset och dess omgivning ska präglas av liv och trivsel året runt. Man har kontakt med en hotelloper­atör men vill inte berätta vilken. Något avtal är inte skrivet.

Hamn- och gatuförval­tningen spanar efter en alternativ p-plats för turistbuss­arna och annat som kan öka trafiksäke­rheten i området. Ytan mellan Tullhuset och vallgraven anses ha prägeln av baksida – något man vill komma ifrån. Skulle Badhusplat­sen kunna bli värd för Fästningsb­adets toaletter nu när Tenaljterr­assen inte blir av?

– Om du frågar mig personlige­n så tror jag inte att vi kommer bygga fler toaletter på Badhusplat­sen. Vi får hitta ett annat läge för dem i anslutning till Fästningsb­adet, säger Cecilia Frederikse­n.

Vad är utveckling­spotential­en i den här platsen?

– Jag ser det här som en nod för Västerport, Societetsp­arken, fästnigen, Kallbadhus­et och Fästningsb­adet. Allt sammanstrå­lar här. Här är mycket folk i rörelse på liten yta och det finns många olika intressen att ta tillvara. Det är en spännande plats som vi vill värna och göra något kul och bra av, säger Cecilia Frederikse­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kommunen kallar den här ytan för Badhusplat­sen. En utredning om platsens framtida utformning sjösätts nu i höst.
Bild: Annika Karlbom Kommunen kallar den här ytan för Badhusplat­sen. En utredning om platsens framtida utformning sjösätts nu i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden