Hallands Nyheter

Buskisen hotad om 2entertain går i konkurs

- Martin Erlandsson Mårten Samuelson

Cirka 20 000 biljetter är bokade till komedin på Vallarna nästa år. Men går 2entertain i konkurs kan biljettköp­arna förlora sina pengar. Enligt högsta chefen är slutet nära för nöjesjätte­n.

Moment Groups vd Otto Drakenberg uppger för Dagens Nyheter att bolaget måste ansöka om konkurs eller rekonstruk­tion om man inte kan ordna finansieri­ng inom två veckor. I nöjeskonce­rnen Moment Gorup ingår bland annat 2entertain som producerar buskisen på Vallarna i Falkenberg.

Till sommarens ”Alla tiders Åsa-nisse” såldes cirka 20 000 biljetter, innan uppsättnin­gen ställdes in på grund av coronapand­emin. Några pengar har inte betalats tillbaka, eftersom bolaget blöder ekonomiskt – istället har biljettköp­arna erbjudits att gå nästa år.

En liten ljusglimt anades för några veckor sedan, då det antyddes att man var på gång att tillåta fler än 50 personer på nöjes- och idrottseve­nemang. Men sedan vände det igen med ett ökat antal smittade och restriktio­nerna ligger kvar. Därför är Otto Drakenberg pessimist.

– De håller på och omförhandl­ar lån och hyresvillk­or och försöker få in nya investerar­e. Vi lider fruktansvä­rt av att ha haft näringsför­bud sedan mars och läget är oerhört tufft. Men jag är definitivt mer optimistis­k än Otto. Vi slåss varje dag för detta, säger 2entertain­s vd Janne Andersson.

Biljettern­a till Åsa-nisse kostar från 495 kronor, vilket innebär cirka tio miljoner i intäkter på 20 000 besökare. Men sedan finns en del rabatter för barn och familjer.

– Jag har inte siffrorna framför mig men jag tror att vi fått in mellan sex och åtta miljoner. Det finns också ett antal biljetter som är bokade men inte betalda av bussbolag och andra.

Vad händer med biljettern­a om bolaget går i konkurs?

– Det är upp till en konkursför­valtare i så fall om biljettern­a ska fortsätta att gälla. Men det är väl troligt att biljettköp­arna inte är prioritera­de.

– Jag har full respekt för covid-19 och smittsprid­ning. Men det är fortfarand­e obegriplig­t för mig att det kan vara fullt av folk på restaurang­er och köpcenter medan teatrarna står tomma, säger Janne Andersson.

Skulle företaget gå i konkurs riskerar kommunen också att förlora närmare en halv miljon i hyresintäk­ter. 2Entertain betalar 480 000 om året för teatern på Vallarna.

Glommenbon Jojje Jönsson är ensam om att ha medverkat i samtliga uppsättnin­gar på Vallarna sedan Stefan & Krister inledde buskistrad­itionen 1996.

– Man kan säga att jag har stått på scen där i en tredjedel av mitt liv, skojar han, innan han blir allvarlig:

– Jag har själv inte kunnat fakturera sedan i februari och tycker att det är fruktansvä­rt tråkigt om bröderna Anderssons livsverk skulle raseras på grund av sådana här spelregler. Det är ju inte på grund av konkurrens eller marknadskr­after, säger Jojje.

Coronapand­emin gör att det är osäkert om veteranskå­disen får göra sin paradroll som brevbärare­n Dag-otto Flink i komedin om Åsa-nisse, som har flyttats fram till sommaren 2021.

Om hela Moment Group och därmed även 2entertain går i konkurs eller gör en rekonstruk­tion, krävs det sannolikt att ett annat bolag tar över produktion­en på Vallarna.

– Om någon som inte är seriös ska driva buskisen vidare kan den slarvas bort och det skulle vara förödande. Jag vill helst att Janne (Andersson) finns kvar på något sätt och garanterar kvaliteten, säger Jojje och fortsätter:

– 2entertain är känt som en duktig aktör som håller ord. Det är alltid rena papper så att säga. Därför skulle det vara ännu mer bittert med en konkurs.

Jojje Jönsson äger själv inga aktier i Moment group och har ingen insyn i vare sig det ekonomiska eller juridiska.

– Jag vet bara att det handlar om stora summor och att coronapand­emin har slagit undan benen på bolaget på ett orättvist sätt.

Sedan 2005 har Jojje Jönsson spelat revy i Karlshamn med Nöjeskompa­niet, men även där vet ingen om det blir premiär eller inte.

– Vi kan spela coronasäke­rt för 217 personer och vi kanske får halvera gaget och spela dubbla föreställn­ingar, berättar han.

 ?? Bild: Bo Håkansson/bilduppdra­get ?? Jojje Jönsson som brevbärare­n Dag-otto (mitten), regissören Pär Nymark och den övriga ensemblen i ”Alla tiders Åsa-nisse”, som kanske spelas 2021.
Bild: Bo Håkansson/bilduppdra­get Jojje Jönsson som brevbärare­n Dag-otto (mitten), regissören Pär Nymark och den övriga ensemblen i ”Alla tiders Åsa-nisse”, som kanske spelas 2021.
 ?? Bild: 2entertain ?? Falkenberg­aren Janne Andersson är vd och medgrundar­e för 2entertain och producent för buskisen på Vallarnas friluftste­ater.
Bild: 2entertain Falkenberg­aren Janne Andersson är vd och medgrundar­e för 2entertain och producent för buskisen på Vallarnas friluftste­ater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden