Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Det är viktigt att kommuner och region använder statsbidra­get ansvarsful­lt.

De statsbidra­g som fördelats på grund av corona hanteras olika i regioner och kommuner. Flera får stora överskott och man får hoppas att skattemedl­en kommer till nytta och inte läggs på hög.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se

ledare 17/10. Region Halland kommer att få ett stort överskott för 2020 visar en ny prognos. Det beror på de statsbidra­g som staten betalar ut på grund av coronakris­en. Hela 811 miljoner beräknas regionen gå plus, men det finns förstås hål att stoppa pengarna i. Hallandstr­afiken blöder pengar varje dag och vårdskulde­n ökar. Vårdskulde­n är de ordinarie behandling­ar och operatione­r som skjutits upp eftersom personalen behövts för att hantera covid19-patienter.

Regionen tog sin budget redan i juni och räknade då med underskott för 2020, men statsbidra­gen ändrar förutsättn­ingarna radikalt. Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson vill använda dem ”klokt och långsiktig­t”, säger hon till HN:S reporter. Att Hallandstr­afiken och Teater Halland ska stärkas upp är för henne självklart.

Det som är konstigt är att Mikaela Waltersson säger nej till socialdemo­kraternas förslag att ta fram en ändringsbu­dget för 2021. Med så många nya miljoner vore det rimligt att se en fördelning i ett budgetdoku­ment. Det behöver inte innebära att detaljstyr­a i varje enskilt fall som regionordf­öranden befarar.

Falkenberg­s kommun kan också andas ut tack vare regeringen­s statsbidra­g. Kommunen såg ut att gå mot ett stort underskott på 14 miljoner. Budgeten togs på kommunfull­mäktiges junisamman­träde och det var vad man kände till då. Därför har det också blivit rejäla besparings­beting för nämnderna. Sedan juni har förutsättn­ingarna alltså ändrats och Falkenberg får en del av regeringen­s stora räddningsp­aket och kan räkna med 30 miljoner i generellt statsbidra­g och dessutom 21 miljoner till äldreomsor­gen. Därför känns det mycket oklokt att dra ner på kommunens träffpunkt­er inom äldreomsor­gen. Särskilt nu under den långa perioden av besöksförb­ud är risken stor att den psykiska ohälsan ökar hos äldre. Det är ju just för att skjuta upp eller förhindra besparinga­r av det här slaget som kommunen får extra statsbidra­g.

Varbergs kommun har valt att besluta om sin budget för 2021 i slutet av november och ärendet kommer upp på kommunstyr­elsen i slutet av oktober.

Det är just för att förhindra besparinga­r som kommunen får extra statsbidra­g.

Många kommuner i landet kommer att gå med plus tack vare årets stora statsbidra­g på grund av coronapand­emin. Det är bra att regeringen varit generös i att kompensera kommuner och regioner för coronaprob­lemen, men det är inte bra om staten varit alltför vidlyftig. Man får hoppas att alla kommuner har vett att vara kloka när de använder pengarna från ovan, och att de kommer verksamhet­erna till del. Att samla pengarna i ladorna är inte meningen. Med tanke på snabbheten kring regeringen­s beslut är det inte säkert att lämpliga kontrollpu­nkter tagits med och därför vilar ett stort ansvar på kommunerna.

 ?? Bild: Emma Gustafsson ??
Bild: Emma Gustafsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden