Hallands Nyheter

Gott om djur men ont om älg på jaktdag

Halland: HN hängde med på älgjakt vid Sannarp och Säm utanför Falkenberg. Någon älg sågs inte till, men jaktlyckan uteblev inte för det.

-

Oktobermor­gonen är klar och kall när jaktlaget samlas på Sannarp intill den sprakande brasan i eldstaden. Efter lite inledande informatio­n från Stefan Jönssons sida där tilldelnin­gen gicks igenom lottades passen.

– Vi har tilldelnin­g på en ko och kalv men ska helst inte skjuta en stor älgko. Dovhjort och vildsvin går bra att skjuta på ett jägarmässi­gt sätt. Vi kan också skjuta räv, säger han.

Jägarmässi­gt sätt innebär att avkomman alltid skjuts före mamman. Årets älgjakt startade den 12 oktober.

När passen var fördelade satte sig de elva jägarna i bilarna och körde ut till Säm där de bestämt sig för att inleda jaktdagen. Några hade hund med sig och de gick som hundförare. Stefan Jönsson hade med sig sexårige taxen Harry som skällde ivrigt i bilen.

– Han fick inte följa med sist jag var ute och jagade så nu är han lite extra otålig.

Harry får på sig en väst som ska skydda honom mot angrepp från vildsvin och även fungera som flytväst. Stefan Jönsson hänger bössan över axeln och stegar iväg på den mossbekläd­da stigen. Harry springer iväg på egna små rundor i skogen för att försöka nosa rätt på spår.

– Nuförtiden tycker jag inte att det är så viktigt att få skjuta. Det jag uppskattar är att få vara ute i skogen med hunden. Det var mer viktigt för 10–15 år sedan.

En av de yngre i jaktlaget är Isac Bengtsson, 22 år från Slöinge. Trots sin unga ålder har han re

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Anders Johansson och Lars Kellström i samspråk under jakten. De är båda hundförare.
Bild: Håkan Johansson Anders Johansson och Lars Kellström i samspråk under jakten. De är båda hundförare.
 ??  ?? Stefan Jönsson, Lars Kellström och Rolf Thuresson planerar och diskuterar.
Stefan Jönsson, Lars Kellström och Rolf Thuresson planerar och diskuterar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden