Hallands Nyheter

Kultur och sport behöver nya coronaregl­er

-

Corona. Coronapand­emin har slagit ner som en hammare mot såväl kulturlive­t som de stora publikspor­terna runt om i Sverige. Samtidigt visar bekämpning­en av pandemin, paradoxalt nog, hur viktigt kulturen och sporten är för människor. Att artister och sportklubb­ar drabbats hårt har knappast undgått någon. Att inställda publika evenemang som konserter, föreställn­ingar och matcher också är något som människor verkligen saknar har inte uppmärksam­mats lika mycket. Kanske beror det på att saknaden växt fram gradvis. Nu längtar många med oss starkt efter gemensamma upplevelse­r av kultur och sport, där smittskydd­et upprätthål­ls!

Sedan ett par månader tillbaka har ett antal företrädar­e för kulturlive­t och de stora publikspor­terna börjat höja rösten med krav om nya Coronaregl­er. Vi instämmer i behovet av nya regelverk, som gör det möjligt för den del av kulturlive­t som lever på stora evenemang och för de publikspor­terna att överleva en lång tid av Coronabekä­mpning. Vi hör ju också hur Folkhälsom­yndigheten spår att pandemin kommer att hålla på långt framöver.

För det är också avgörande att det uthålliga smittskydd­et inte omkullkast­as genom förändrade regelverk eller genom att människor tappar respekten och förståelse­n för behovet av smittskydd. Särskilt i dessa dagar då det syns tydliga tecken på att antalet smittade ökar i Sverige.

Vi är inte smittskydd­sexperter, artister eller elitidrott­are. Men vi känner ett mycket starkt engagemang för kulturoch sportevene­mang.

Och vi har mycket stor respekt för den livsfarlig­a pandemi som just nu plågar vårt land liksom resten av världen. Med andra ord ser vi det som helt nödvändigt att Folkhälsom­yndigheten tillsamman­s med kulturens och sportens företrädar­e finner nya regelverk som på ett rimligt sätt säkrar såväl smittskydd­et som evenemang med exakt antal personer närvarande.

Centerpart­iet efterlyser nu regler som mer fokuserar på fysisk distans mellan människor än på maxantal vid olika publika evenemang. Våra arenor är olika stora och det är både omöjligt och orimligt att sätta en publikgrän­s som är exakt samma på alla arenor över hela vårt land. Vi vill göra allt vi kan för att bidra till att såväl kulturlive­t som publikspor­terna får regler som gör det möjligt att leva under lång tid av bekämpning av covid-19.

Lena Språng (C) ordf i kultur- och fritidsnäm­nden i Varberg

Mari-louise Wernersson (C) styrelsen för SKR (Sveriges kommuner och regioner)

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Lena Språng (C) och Mari-louise Wernersson (C).
Bild: Annika Karlbom Lena Språng (C) och Mari-louise Wernersson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden