Hallands Nyheter

V inväntar Löfvens nästa drag

- Åsa Johansson/tt Henning Eklund/tt

– Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början, säger Sekos ordförande Valle Karlsson på väg in i Lo-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Det är arbetarrör­elsen som har haft svårast att smälta arbetsgiva­rnas krav på ett uppluckrat anställnin­gsskydd – något som bland annat ska bytas mot bättre ersättning­snivåer vid uppsägning­ar.

Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt beklagar att las-förhandlin­garna åter har strandat. Nu ligger bollen hos statsminis­ter Stefan Löfven vars agerande avgör om Vänsterpar­tiet kommer väcka en misstroend­eförklarin­g, uppger Sjöstedt.

— Det är beklagligt att parterna inte kommit överens, men samtidigt är det inte förvånande, säger Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt. Hur står Vänsterpar­tiet vid det tidigare hotet om att väcka misstroend­e om regeringen gör lag av las-utredninge­ns förslag?

– Statsminis­tern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftni­ng om utredninge­n. Men om regering går vidare med förslaget står vi fast vid att han inte kan vara kvar som statsminis­ter, säger Jonas Sjöstedt.

På frågan om hur länge Vänsterpar­tiet kommer vänta med att väcka misstroend­e mot Stefan Löfven svarar Sjöstedt att partiet inväntar ett svar från statsminis­tern.

– Nu väntar vi på Löfvens svar, som är det som avgör helt hur vi kommer att agera framöver. Om de drar tillbaka att göra lag av las-utredninge­ns förslag så kan han sitta kvar. Nu avgörs det här av hur Löfven ställer sig. Ska han gå till historien som statsminis­tern som slår sönder den svenska anställnin­gstrygghet­en?

Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni beklagar beskedet från LO i dag.

”Även om parterna inte kommit överens så kommer arbetsrätt­en nu att moderniser­as – för det finns en bred majoritet i riksdagen”, skriver hon i en kommentar.

Sabuni säger att det ”nu behövs fler undantag i las, inte i Januariavt­alet”.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskom­melse, men
Bild: Fredrik Sandberg/tt verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskom­melse, men

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden