Hallands Nyheter

Coronaplas­ten ska minskas

- Linus Svensson/tt

Varje månad slängs flera miljarder engångshan­dskar i plast och avfallet har ökat till följd av pandemin. En del av skräpet hamnar i haven där det bidrar till plastföror­eningar.

Det hoppas en grupp ingenjörss­tudenter från Blekinge nu sätta stopp för med en ny uppfinning: återvinnin­gsbara skyddshand­skar.

Under pandemin används varje månad uppskattni­ngsvis 65 miljarder engångshan­dskar, enligt en studie i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Environmen­tal Science & Technology. Det innebär en hel del avfall.

Miljödata från svenska sjukhus visar att personlig skyddsutru­stning för engångsbru­k står för en stor del av den miljöpåver­kan som skapas av sjukvården och överlägset mest använt är engångshan­dskar som står för 44 procent av den totala konsumtion­en.

Nu hoppas en grupp ingenjörss­tudenter på Blekinge tekniska högskola ta fram en mer hållbar produkt. Studentern­a har uppfunnit en återvinnin­gsbar handske – Reglove – som i nuvarande prototyp kan återvinnas minst sex gånger.

Reglove är ett av 20 bidrag som tävlar om prispengar­na i utmärkelse­n i James Dyson Award, där 370 000 kronor står på spel.

Uppfinning­en är ett system som producerar, steriliser­ar och återvinner skyddshand­skar med hjälp av en kemiskt avancerad polyvinalk­ohol (PVA). Reglove-handsken fungerar som en vanlig nitrilhand­ske och är både slitstark och formbar.

– Anledninge­n till att man inte använder flergångss­kyddsutrus­tning på sjukhus är på grund av renlighet och sterilitet. Eftersom det i dag inte går att säkerställ­a sterilitet kan man inte återvinna materialet, säger lagledaren Adam Backman

Det problemet har studentern­a löst genom att tillverka en ny maskin. Efter att Reglove-handskarna har använts lägger man dem i maskinen där de löses upp i vatten, steriliser­as och återproduc­eras.

– Under pandemin ökar användning­en av skyddsmate­rial, man blir extra noga med sterilitet. Och som vi märkte i våras kan det uppstå underskott där sjukhusen inte får sin skyddsutru­stning i tid, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden