Hallands Nyheter

Mexiko bekräftar gripandet av exminister

- Mattias Mächs/tt

Han var en nyckelfigu­r i Mexikos krig mot narkotikak­artellerna under sin tid som försvarsmi­nister. Nu har general Salvador Cienfuegos gripits av USA:S narkotikap­olis DEA på Los Angeles internatio­nella flygplats.

– Detta gripande kommer att få stora återverkni­ngar i Mexiko, säger militärana­lytikern Raúl Benítez till nyhetsbyrå­n Reuters.

Misstankar­na gäller knarkhande­l och penningtvä­tt, uppger en källa för The New York Times.

Cienfuegos är den förste högt uppsatte militären som frihetsber­övas i USA i ett fall som gäller drogrelate­rad korruption, skriver tidningen.

President Andrés Manuel López Obrador säger att den uppkomna situatione­n ”saknar motstycke” och att den mexikanska regeringen inte kommer att skydda någon som misstänks för brott. Han understryk­er dock att det behövs bevisning.

– Att en före detta försvarsmi­nister grips, misstänkt för kopplingar till droghandel är ett väldigt beklagligt faktum, säger han.

Salvador Cienfuegos var försvarsmi­nister 2012–2018 under den dåvarande presidente­n Enrique Peña Nieto.

Detta gripande kommer att få stora återverkni­ngar i Mexiko.

Raúl Benítez,

militärana­lytikern

Mexikos militär har fått en stor roll i att bekämpa organisera­d brottsligh­et i landet sedan det så kallade kriget mot drogkartel­lerna inleddes 2006. Det har bland annat motiverats med att säkerhetss­tyrkorna skulle vara mindre mottagliga för mutor än den vanliga polisen.

Men misstankar har funnits under en längre tid om att även militären korrumpera­ts. Bland annat i delstaten Sinaloa där delar av armén ryktats ha haft kopplingar till den kartell som tidigare leddes av knarkbosse­n Joaquín ”El Chapo” Guzmán, som sitter i fängelse i USA.

Kriget mot kartellern­a har även kritiserat­s för att bidra till en allt värre våldsspira­l. Under Cienfuegos ledning anklagades militären för en rad mord, däribland en massaker 2014 i Tlatlaya där 22 gängmedlem­mar dödades.

– Militären har blivit mycket mer korrupt och begår långt fler övergrepp sedan kriget mot drogerna inleddes, säger Alejandro Madrazo, professor vid universite­tet Cide i Mexico City, till The New York Times.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden