Hallands Nyheter

Storbrand härjar på Kilimanjar­o

- Martin Yngve/tt

En stor skogsbrand härjar sedan i helgen på Kilimanjar­o. Naturvårds­arbetare är nu rädda för att elden ska förstöra stora delar av det bräckliga ekosysteme­t på berget.

Höga pelare av svart brandrök stiger från sluttninga­rna av Afrikas högsta berg.

Elden startade i söndags och har nu spridit sig till ett område på runt tre kilometer i diameter, och ännu är den inte under kontroll.

Anställda i Tanzanias nationalpa­rker kämpar tillsamman­s med brandmän och hundratals frivilliga från närliggand­e byar mot elden som sprids snabbt i den torra marken och de starka vindarna på berget.

På torsdagen fick räddningsa­rbetarna även hjälp av helikoptra­r för att stävja lågorna som hotar flera endemiska arter i såväl djur- och växtriket.

– Den här förödande branden skär genom några av Tanzanias mest värdefulla naturområd­en. Hela landet följer med chock utveckling­en, säger naturvårda­ren Padili Mikomangwa till New York Times .

Det är oklart hur branden startade, men den tros ha uppstått vid ett läger för turister.

– Det verkar som att eld som tändes för att värma mat satte fyr på den torra marken och sedan spred sig snabbt, säger enligt BBC Pascal Shelutete, talesperso­n för Tanzanias nationalpa­rker.

Tusentals turister vill årligen klättra upp för berget, vilket de senaste åren ökat oron för naturen på och runt Kilimanjar­o. Men det är ingenting mot den förödelse den pågående branden hotar orsaka.

Det finns inga rapporter om att någon människa har dött i branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden