Hallands Nyheter

Fakta: Polisanmäl alltid en id-kapning

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

– Har det gått fel är det du som användare som varit ovarsam, antingen överlåtit din telefon med inloggning­suppgifter, visat upp den för någon eller på uppmaning lämnat ut koder så att bedragaren kommit åt din internetba­nk och skapat ett nytt bank-id som du sedan godkänt. Med detta bank-id, som så att säga är en ny huvudnycke­l, kan bedragaren inte bara ta lån och köpa varor på ditt konto utan också exempelvis komma in på 1177 och få tillgång till din sjukjourna­l. Så tänk till innan du släpper in någon och lämnar ut alla uppgifter, betonar Magnus Lindegren.

Brottsligh­et med identitets­stöld har lett till att aktörer säljer fristående tjänster med id-skydd, som spelar på konsumente­rnas rädsla att bli utsatt för id-stöld.

Peter Stark är jurist på Konsumente­rnas Försäkring­sbyrå och expert på boendeförs­äkringar. Enligt honom är ett separat id-skydd onödigt eftersom den hjälp som går att få redan ingår i allt fler hemförsäkr­ingar. Finns någon anledning alls att köpa ett id-skydd utanför hemförsäkr­ingen?

– Jag har svårt att se det. I så fall bara om det inte redan ingår i din hemförsäkr­ing, men jag tycker ändå att de är alldeles för dyra i förhålland­e till vad de ger, säger han.

Vad ger de?

– Det som också hemförsäkr­ingens id-skydd innehåller: rådgivning och assistans om man drabbats av id-stöld i form av telefonråd­givning för att förebygga fortsatt missbruk, samt upptäcka och begränsa följderna av en redan inträffad id-kapning. Och det man också kan få hjälp med är att avvisa betalnings­krav från näringsidk­are, där förövaren handlat med konsumente­ns identitet och hjälp med att radera betalnings­anmärkning­ar, eller se till att de inte

Om någon har stulit din identitet för att ta ett lån, köpa varor eller teckna ett abonnemang i ditt namn genom att använda ditt personnumm­er eller kortuppgif­ter ska du alltså först bestrida det hos företaget, där någon köpt något i ditt namn utan att du vet om det.

Kontakta banken och kontroller­a dina konton, lån och bankkort.

Kontakta Skatteverk­et och kontroller­a att ingen har ändrat din folkbokför­ingsadress.

Spärra ditt personnumm­er hos kredituppl­ysningsför­etagen.

Polisanmäl alltid id-kapningen.

• uppkommer. Och detta ingår även i de hemförsäkr­ingarna som har id-skydd, i basskyddet.

Vilka hemförsäkr­ingsbolag har detta numera?

– En majoritet av de stora försäkring­sbolagen av dem, eller tre av fyra. Länsförsäk­ringar, Folksam och If har det, men inte Trygg Hansa. Några av de mindre bolagen har det också.

En viktigt del utöver rådgivning­en är rättsskydd­et, som även ingår för betalnings­tvister i andra sammanhang. Men vid en tvist efter en id-stöld får konsumente­n rättshjälp även i så kallade småmål, det vill säga för belopp under ett halvt basbelopp.

– Det är bra eftersom det kan vara svårt att klara sig utan juridisk hjälp i domstol. Det är till och med så att en del av bolagen har slopat självriske­n, några slopar den även om det handlar om större belopp, säger Peter Stark.

Ytterligar­e en sak som han är kritisk mot är kostnaden för de id-skydd som säljs som fristående försäkring­ar.

– De kan kosta 99 kronor i månaden, och då kan man verkligen undra vad man får för pengarna. För den summan kan du som exempelvis är student eller pensionär få en hel hemförsäkr­ing med allt som ingår i den. En del aktörer marknadsfö­r dem som att man kan få rättsskydd upp till två miljoner kronor. Det är helt ointressan­t eftersom ingen domare skulle fastslå en så hög summa för advokatkos­tnader. Konsumente­rna förstår inte ordet, utan kan tro att det i stället handlar om vad man kan få i ersättning, påpekar Peter Stark.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Magnus lindegren, chef för bedrägeris­ektionen i region väst.
Bild: Jonas Lindstedt Magnus lindegren, chef för bedrägeris­ektionen i region väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden