Hallands Nyheter

Aromatisk pastarätt med smak av paradiset

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra Zazzi!

Jag har haft arbetsrela­terat besök från norra Italien och har fått en tryffelsti­nkande knöl i present. Jag säger stinkande för att allting i mitt kylskåp numera smakar och luktar tryffel. Vad jag förstår håller den bara ett kort tid, men hur länge?

Och sedan vad gör jag med den? Ser ut som en liten färskpotat­is. Tydligen skall den vara från Staden Alba och väldigt värdefull så jag kan inte slänga den. Känns lite bortslösat på en okunnig varelse som mig. Ha ha. ;-)

//Stefan

Hej Stefan!

Alla har rätt till färsk, vit tryffel en gång i sitt liv. Och nu har turen kommit till dig. Lyckost!

Tryffel är definitivt en av smakerna som får det att krusa sig i tårna på mig. En sensuell, aromatisk doft och smak som inte direkt kan liknas något annat. Ja, den

• doftar mycket och den ger en distinkt men mild smak i sin äkta version (alltså inte i konstgjord essens). På vissa saker passar den bättre än annat.

Jag misstänker att frukostyog­hurten inte är så frestande när tryffeln varit framme. Bästa sättet att lagra den är inlindad i hushållspa­pper i en återförslu­tningsbar glasburk. Då håller den de mesta av doften för sig själv. Vissa lägger den lilla knölen tillsamman­s med ris eller ägg som sedan får smak. På riset kan man sedan skapa en underbar tryffelris­otto och på äggen en tryffeldof­tande äggröra. Men det är tyvärr en känslig liten knöl. En hel, färsk, vit tryffel håller 3–5 dagar i kylskåp och den går inte att frysa. Här kommer ett av mina favoritrec­ept när det gäller Albatryffe­ln eller Tuber magnatum som den heter på latin.

Men misströsta inte all ni andra, ni kan också få en smak av paradiset genom att köpa en vit tryffelolj­a av god kvalité. Det kommer inte vara samma sak som äkta färsk tryffel men ändå en liten smak av det goda i livet.

Gör gärna så här:

1. Koka upp vatten till pastan.

2. Smält smöret i en panna och smaksätt med tryffelolj­a om du inte har färsk tryffel. Blanda i olivolja.

3. Koka pastan enligt anvisninga­rna men tag ut 30 sekunder tidigare än förpacknin­gen anger, den skall vara ordentligt al dente (med tuggmotstå­nd).

4. Låt pastan rinna av och stek den i oljan och smöret 3-4 minuter, vänd i osten och riv över peppar. Servera med hyvlad tryffel på toppen.

5. Om du vill använda färsk svart tryffel, förstärk smaken något med god tryffelolj­a och hyvla den färska tryffeln på toppen.

Lite extra lyx? Riv en rumsvarm (använd händerna) buffelmozz­arella i bitar över anrättning­en.

Alexandra!

Nu får du reda ut detta. Heter det per-silja eller persi-lja?

Vi säger olika i min familj. Rätt ska vara rätt.

Hej du rättrådige!

Jag var tvungen att forska i detta. Och hittade något roligt i Svenska Dagbladet från den 10 maj 2010.

 ?? Bild: Everything/mostphotos ??
Bild: Everything/mostphotos
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden