Hallands Nyheter

Nycklarna till ett nytt kontrakt för Varbergs Bois

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

För en månad sedan såg det allsvenska kontraktet näst intill klart ut. Fyra matcher senare är Varbergs Bois indraget i den allsvenska bottenstri­den.

– Vi behöver hitta tillbaka till att vara lika jobbiga som vi var i början av säsongen, säger tränare Joakim Persson.

Få, om ens någon, trodde att Varbergs Bois skulle ha sex poäng ner till kvalstreck­et med sju matcher kvar. Men likväl är inte all lugnt, skönt och behagligt runt klubben just nu.

En poäng på fyra matcher mot fyra av de lag man slåss med i botten har på allvar dragit in Varbergs Bois i snacket om nedflyttni­ng.

– Hade du frågat mig för fyra matcher sedan så såg det självklart bättre ut. Då hade vi också fyra matcher framför oss som såg lättare ut på papperet än de vi har nu. Men det visade sig bli precis tvärtom, säger Persson och fortsätter:

– Det har varit mycket snålspelan­de där lagen har gått ifrån sitt normala spel, typisk höstfotbol­l.

Nu väntar istället sju matcher mot betydligt mer namnkunnig­t motstånd där alla utom AIK tillhör den över halvan av tabellen.

– På papperet är det sju stora utmaningar men det är matcher där vi inte har någonting att förlora. Det är lag som spelar sitt spel för att vara med i toppen och som inte kommer ändra sig för att det blir höst, säger Persson.

Vad måste ni förbättra jämfört med de fyra senaste matcherna?

– Vi behöver gå rakt på mål igen och inte ta omvägar för att komma dit. När vi vann mot Örebro hade vi 27 inlägg och det har spelarna fått se i veckan, hur mycket folk vi var i boxen och då kommer också målen. Mot Helsingbor­g fick istället Astrit (Selmani) stångas själv mot sex försvarare.

Just matchen mot Örebro är den enda som Varbergs Bois vunnit i år där man hamnat i underläge. Påverkar det er, att ni har svårt att komma tillbaka från underlägen?

– Jag tror inte spelarna tänker så. De tycker att vi är jättebra i underläge för då har vi ju bollen. Men vi är också det enda laget som inte fattar att det är läge att lyfta långt i slutet av matcherna när vi flyttat upp en mittback i straffområ­det.

Joakim Persson har under hela säsongen pratat om de ”magiska” 30 poängen som nästan alltid räcker till nytt kontrakt. Kommer det räcka även i år?

– På förhand kändes det som en tuff utmaning att säga 30 poäng med tanke på att Falkenberg klarade sig på 25 förra säsongen. Det kommer fortfarand­e räcka långt, men vi vill ju ha fler än så.

Varbergs Bois har fyra hemmamatch­er kvar och det är på Varberg Energi Arena som 17 av 27 poäng har tagits.

– Matchen mot Elfsborg är en nyckelmatc­h, där ska vi ha en riktigt bra chans till tre poäng. Vi har sju matcher på oss att ta de 4-5 poäng som borde räcka. Jag har svårt att se att Helsingbor­g ska vakna upp och ta fyra segrar, avslutar Persson.

 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Joakim Persson menar att det lär räcka med fem poäng till för att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Joakim Persson menar att det lär räcka med fem poäng till för att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt.
 ?? Bild: Michael Erichsen/bildbyrån ?? Astrit Selmani har i många matcher fått stångas själv med försvarare när bollen kommit in i straffområ­det.
Bild: Michael Erichsen/bildbyrån Astrit Selmani har i många matcher fått stångas själv med försvarare när bollen kommit in i straffområ­det.
 ??  ?? HN liverappor­terar från matchen med start söndag 17.15 på
HN liverappor­terar från matchen med start söndag 17.15 på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden