Hallands Nyheter

Fakta: Olika typer av ensamhet

- Källa: Vårdguiden 1177. Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

stelt och konstigt första gången, om man träffas ensamma, säger hon.

De brukar inte vara särskilt nervösa innan sina kompisdejt­er. Alla personer de träffat hittills har varit trevliga och det är skönt att veta att alla är i samma sits. Emma Nilsson har övervägt att skaffa vänner via jobbet eller genom att gå en kurs, men det känns svårare.

– Man vill inte tränga sig in i andra människors sammanhang. I appen vet man ju att alla är nya och alla söker vänner, säger hon.

När man pratar om ensamhet och social isolering handlar det ofta om äldre personer. Sanningen är att det är unga människor i storstäder­na som känner sig mest ensamma. Det visar en färsk studie från analysföre­taget WSP där tusen svenskar svarade på frågor om vänskap och ensamhet.

69 procent av invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö kände sig ensamma ofta eller ibland. Motsvarand­e siffra på landsbygde­n var 47 procent. Storstaden­s anonymitet kan alltså vara en nackdel för den som söker social tillhörigh­et.

Vi känner att våra innersta tankar och känslor inte går att dela, att ingen verkligen lyssnar eller förstår.

Man saknar band till vänner och bekanta som man känner samhörighe­t med eller kan anförtro sig åt.

När man saknar en kärlekspar­tner som man kan anförtro sig åt på djupet.

Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam. Den som lyckas bryta sin ensamhet, genom att exempelvis kompisdejt­a, har dock mycket att vinna. Social isolering ökar nämligen risken för flera fysiska sjukdomar som demens och hjärtoch kärlsjukdo­mar. Ensamhet kan också ge psykiska problem.

Kompisappe­n har fått deltagarna i bokklubben att känna sig mindre ensamma. En annan fördel är att de träffat människor som är olika dem själva. Folk är i blandade åldrar och arbetar inom helt olika branscher.

Den gemensamma nämnaren är att alla är kvinnor, eftersom det är appens målgrupp. Majoritete­n av bokklubbsm­edlemmarna tycker att det är ganska skönt.

– Det känns som att det hade kunnat bli ”dejtig” stämning annars, säger Sandra Skälegård.

Till nästa gång ska bokklubben läsa den svindlande kärleksrom­anen ”Konsten att höra hjärtslag”. Då hoppas de att ytterligar­e några främlingar ska dyka upp. Emma Nilsson är nöjd över att hon började kompisdejt­a och tycker att fler borde ge det en chans.

– Man behöver inte sitta ensam hemma. Det gäller bara att våga och att öppna upp för chansen, alla jag har träffat hittills har varit snälla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden