Hallands Nyheter

Lova har tagit 60 hormonspru­tor för att andra ska få barn

Lova, 33, har tagit omkring 60 hormonspru­tor i magen för att få äggstockar­na att massproduc­era ägg. Målet: Att sex för henne helt okända familjer ska få ett efterlängt­at Ivf-barn. – Det är den finaste gåvan jag kan ge till någon annan, säger hon. I USA h

-

Det är tidig morgon. Lova, en 33-årig fembarnsma­mma, ger sig av till fertilitet­skliniken på fastande mage. Efter två veckors hormonbeha­ndling, då hon gett sig själv sammanlagt cirka 20 sprutor i magen, är det äntligen dags för äggplockni­ng.

Hon har fixat barnvakt och skjuts hem efter ingreppet, eftersom hon ska få bedövning och lugnande och inte får köra hem själv. Det här är tredje och sista gången som hon gått igenom en så kallad donationsc­ykel och ska lämna ägg. Ändå är hon nervös.

– Det gör inte särskilt ont och man får mer smärtstill­ande om man behöver. De har jättebra koll på dig och stämningen är trevlig. Men hela grejen gör mig nervös. Jag har tackat ja till att få lugnande, för det är mycket spänningar i kroppen, säger hon.

Första gången hon donerade ägg drabbades hon av den allvarliga biverkning­en överstimul­ering. Men för Lova har det aldrig varit någon tvekan – hon vill donera.

– Det bästa är känslan efter äggplocket, då jag får veta hur många ägg de fått ut och att jag har kunnat hjälpa två par. Den känslan … det är liksom bara wow!

Lova har fem egna barn. En av hennes döttrar dog bara två dagar gammal, något som har påverkat hennes beslut att donera.

– Ja, det kan nog kopplas till min dotter som inte lever längre. Det är så oerhört känsloladd­at, både att inte kunna få barn och att förlora ett barn. Jag vet vilken smärta det innebär och för mig känns det stort att få vara med och ta bort en del av den smärtan. Det är kanske egoistiskt, men det gör att jag tycker bättre om mig själv.

Den första svenska bebis som kom till från ett donerat ägg föddes på Karolinska i Stockholm 2004. Sedan dess har omkring 1 000 svenskar fötts med hjälp av äggdonatio­n på någon av landets sex offentliga fertilitet­skliniker, som alla finns på universite­tssjukhuse­n.

Köerna för att få Ivf-behandling med donerade ägg har periodvis varit långa. Just nu är väntetiden ungefär 1,5 år på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

– Det är fantastisk­t att några kvinnor vill donera ägg alls. Jag tycker de är enastående. De gör ju en hel Ivf-behandling och ger bort äggen, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på reprodukti­onsmedicin på Sahlgrensk­a.

Sahlgrensk­a började utreda äggdonatio­ner 2003 och har i dag 260 registrera­de äggdonator­er. På reprodukti­onsmedicin görs omkring 35–40 Ivf-behandling­ar med donerade ägg varje år. Mottagarna är kvinnor vars äggstockar av olika anledninga­r inte fungerar, på grund av för tidig menopaus, genetiska orsaker (som Turners syndrom), eller genomgånge­n cancerbeha­ndling. I vissa fall också så kallad äggfaktor, något som diagnostic­eras vid Ivf-behandling­ar.

Däremot kan man inte få ta emot donerade ägg på Sahlgrensk­a för att man har svårt att bli gravid på grund av ålder. En kvinna föds med alla sina ägganlag och de åldras med tiden, vilket gör att hon med stigande ålder får svårare att bli gravid och lättare att få missfall. På Sahlgrensk­a är den övre åldersgrän­sen för att få Ivf-behandling 40 år för en kvinna och det gäller även behandling med donerade ägg.

– Många kvinnor över 40 vill väldigt gärna ha donerade ägg och internatio­nellt sett är de den största mottagargr­uppen. Det är klokt ur deras synvinkel, för deras chans att få barn blir mycket större med ägg från en yngre donator, men vi kan inte prioritera det inom offentlig vård, säger Ann Thurin Kjellberg.

Nu väntas antalet äggdonatio­nsbarn öka markant. Den 1 januari 2019 blev det tillåtet för privata kliniker att utföra behandling­ar med donerade ägg i Sverige. De har betydligt högre åldersgrän­ser för mottagare – och de har marknadsav­delningar, som genast satte igång rekryterin­gsprocesse­n för att få in donatorer, bland annat med reklamkamp­anjer på Facebook.

Förra hösten gick Livio, den största privata aktören med sju kliniker i Sverige, ut med ett pressmedde­lande att över 1 000 kvinnor hade ansökt om att få donera ägg till deras nystartade ägg- och spermieban­k.

Lite överraskan­de var det fler kvinnor än män som ansökte om att få donera, trots äggdonatio­n är betydligt med komplicera­t och krävande än spermiedon­ation.

– Väldigt många av våra äggdonator­er säger att de har tänkt på det länge, men att de inte visste att det gick att göra i Sverige. Det de har gemensamt är att de vill göra något gott för andra och kan sätta sig in i vilken smärta det kan vara att vara ofrivillig­t barnlös, säger Mona Bungum, vd för Livios ägg- och spermieban­k.

Det tar tid att dra igång verksamhet­en och att utreda donatorern­a, bland annat måste man ta två hiv-prov med sex månaders mellanrum, men de första barnen har nu hunnit födas och ett stort antal kvinnor går i väntans tider genom äggdonatio­n i Livios regi.

Några av äggen kommer från Lova, som hittade Livios annons på Facebook förra året och kände hur det klickade till i henne. Då hade det gått mer än tio år sedan hon första gången hörde talas om

 ??  ?? I hönsgården håller tuppen Elsa ordning på de tolv hönorna. ”Han fick namnet av mina barn”, säger Lova.
I hönsgården håller tuppen Elsa ordning på de tolv hönorna. ”Han fick namnet av mina barn”, säger Lova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden