Hallands Nyheter

Fakta: Överstimul­ering – och andra biverkning­ar

- (Källa: Sveriges kommuner och regioner, livio.se, sahlgrensk­a.se) Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Hormonbeha­ndlingen inför äggdonatio­nen kan ge obehagliga men ofarliga biverkning­ar, som svullnad, smärta, blödningar, trötthet och känslomäss­ig påverkan.

Den biverkning som kan vara potentiell­t farlig är så kallat överstimul­eringssynd­rom (OHSS – Ovarian Hyperstimu­lation Syndrome).

Då utvecklas för många ägg, magen svullnar, det gör ont och kan kännas tungt att andas. Mild OHSS går över av sig själv, men vid allvarliga­re fall kan det behövas vård på sjukhus.

• också sträckt ut en hand till de offentliga klinikerna. När företaget har byggt upp sitt lager av ägg och spermier, så ska universite­tssjukhuse­n erbjudas att köpa från banken till ett förmånligt pris.

Ann Thurin Kjellberg känner till Livios erbjudande, men är skeptisk.

– Man ska vara medveten om att de är vinstdriva­nde företag, så det samarbetet blir nog väldigt begränsat, säger hon.

Även om mottagaren inte får veta vem donatorn är, så har barnet lagstadgad rätt att få veta donatorns identitet. Möjlighete­n ges när barnet har nått ”mogen ålder”. Eftersom det första svenska äggdonatio­nsbarnet fyller 16 år i år så har det inte skett än.

Men man vet att barn som kommit till av donerade spermier oftast inte har kontaktat sin donator. Av de cirka 6 000 svenska barn som kommit till med hjälp av donerade spermier sedan lagen om ickeanonym spermiedon­ation gick igenom 1985, så har endast ett 30-tal hört av sig till klinikerna för att få informatio­n om sin donator, enligt Ann Thurin Kjellberg.

– Det här är ju jordens mest efterlängt­ade barn. De kanske inte känner ett så stort behov att ta reda på donatorns identitet som lagstiftar­na trodde. En troligare förklaring är dock att förr var det mer hysch-hysch kring detta och absolut inget man pratade om när barnen var små. I dag rekommende­rar vi att man börjar prata om det när barnet är litet, på ett åldersanpa­ssat sätt, säger Ann Thurin Kjellberg.

Om allt har klaffat kan så många som sex svenska kvinnor just nu vara gravida med ägg från Lova. Själv kan hon få reda på om det blivit barn, inget mer. Men hon har skrivit personliga brev som barnen kan få om de någon gång vill veta mer om sitt ursprung.

Tänk om någon som fötts ur ditt ägg ringer på dörren en dag?

– Det hade varit jättehäfti­gt! Det hade gjort mig glad. Egentligen hade det varit ännu roligare att få träffa föräldrarn­a. Jag hade velat krama dem och säga att jag är glad för deras skull och för att jag har fått bidra. Men det går ju inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden