Hallands Nyheter

Helena överlevde cancern

Halland: Helena Nyman Bengtsson upptäckte en liten knöl i ena bröstet när hon var 39 år gammal. Samma ålder som hennes mamma gått bort i bröstcance­r.

-

Helena Nyman Bengtsson drabbades av bröstcance­r i samma ålder som hennes mamma gick bort i sjukdomen. Efter ett år av tuffa behandling­ar kunde Helenas cancer avlägsnas. Nu har det hunnit gå fyra år och hon stöttar andra unga som drabbats.

Helena Nyman Bengtsson föreslår att vi tar intervjun på Västra bageriet i Falkenberg.

Här brukar bröstcance­rföreninge­n i Falkenberg ha sina träffar en fredag i månaden, eller brukade rättare sagt. Som så mycket annat har coronaviru­set satt aktivitete­rna på paus. Hon sitter i styrelsen och är stödmedlem för andra unga personer upp till 50 år som drabbats av bröstcance­r.

Själv gick hon igenom alla undersökni­ngar och behandling­ar under 2016.

Hon upptäckte den lilla knölen men tänkte först att det nog kunde vara något annat.

– Det gick några månader innan jag tog kontakt med vårdcentra­len, säger hon.

Där såg de att det var något som inte stod rätt till och hon fick remiss till mammografi i Halmstad. Från vårdcentra­lsbesöket till besöket i Halmstad tog det en månad. En väldigt lång månad med stor oro och mycket vånda.

Helenas mamma Christina drabbades nämligen själv av bröstcance­r i samma ålder och gick bort i sviterna av den. Helena var då 14 år och fick växa upp fort.

Efter att Helena genomgått både mammografi och ultraljuds­undersökni­ng stod det klart att hon hade en elakartad form av bröstcance­r i grad tre av fyra. Hon opererades efter tre veckor, fick cellgiftsb­ehandling och strålades. 22 lymfkörtla­r opererades bort varav två var angripna av cancer. Operatione­n har resulterat i ödem i en arm.

Hon tappade håret och blev uppsvullen av behandling­en, cellgifter­na gjorde att konditione­n försvann.

– De sa att det var bra att röra på sig men det var svårt när orken inte fanns.

Hennes två barn var 13 och 8 år vid den här tiden. För deras skull försökte hon skärpa till sig och hålla modet uppe. Samtidigt tyckte hon att det var viktigt att vara så öppen

Det är oftast värre för anhöriga som står vid sidan av.

Helena Nyman Bengtsson

som möjligt. Hennes son ville att hon skulle ha på sig scarfen runt huvudet när hans kompisar var på besök.

Även om det var väldigt tufft att gå igenom all behandling och biverkning­arna den gav kände hon sig trygg med sjukvårdst­eamet som fanns runt henne.

 ??  ??
 ??  ?? Helena Nyman Bengtsson sprudlar av livsglädje men tankarna på cancern kan komma, speciellt när hon är trött.
Helena Nyman Bengtsson sprudlar av livsglädje men tankarna på cancern kan komma, speciellt när hon är trött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden