Hallands Nyheter

Vattentorn­et blir försenat

Varberg: Från början var planen att Våga skulle börja byggas i början av 2020. Men fortfarand­e har Vivab inte kommit igång med bygget av vattentorn­et. – Det är ett komplext arbete, säger projektled­aren Michael Fransson.

-

Varberg: Det nya vattentorn­et Våga var planerat att börja byggas i början av 2020. Men ännu har det inte hänt något på Bastekulle­n

i Träslöv. ”Det är väl investerad tid”, säger projektled­aren Michael Fransson.

År 2024 ska det nya vattentorn­et Våga stå klart för att säkra leveransen av dricksvatt­en till invånarna i Varberg. Från början var planen att tornet skulle börja byggas under det första kvartalet 2020 – men fortfarand­e har inte spaden satts i marken på Bastekulle­n i Träslöv där tornet är tänkt att stå.

– Det man ska komma ihåg är att det är en stor investerin­g vi gör och det är ett komplext projekt med många delar. Vi har velat lägga extra tid på att vara trygga i kalkylarbe­tet vi har tagit fram, säger Michael Fransson, Vivabs projektled­are för Våga.

Planeringe­n av vattentorn­et sker genom partnering – det vill säga att beställare­n (Vivab) och utföraren och entreprenö­ren (Veidekke) i ett tidigt skede samarbetar när det handlar om att arbeta fram projektet. Trots att den första bedömninge­n var att Våga skulle börja byggas i början av året så har Vivab och Veidekke under våren suttit och tittat över alternativ­a lösningar.

– Vi har undersökt om det finns någonting i ursprungsf­örslaget som man kan tajta till och tittat på olika lösningar för att se vad som kan bli mer kostnadsef­fektivt. En stor kostnadspo­st är till exempel att vi gjuter betongen på plats. Vi har undersökt om vi i större utsträckni­ng kan prefabrice­ra material. I mina ögon är det här väl investerad tid, säger Michael Fransson. Hur har den här förseninge­n påverkat kostnaden för vattentorn­et?

– Det har inte någon

Vi har velat lägga extra tid på att vara trygga i kalkylarbe­tet vi har tagit fram.

Michael Fransson,

projektled­are Vivab

större påverkan på den totala budgeten. Vi har gjort en prognos på hur prisnivån utvecklas över tid och vägt in hur stor andel av de olika inköpen som görs under olika tidsperiod­er. I kalkylen finns upptaget cirka sju miljoner kronor för kommande prisutveck­ling – varav en mindre del härrör från förseninge­n – jämfört med projektets budget på 301 miljoner, säger Michael Fransson.

Vivabs vd, Margareta Björksund-tuominen, tillägger:

– Det här är ett annorlunda projekt för oss. Det är ett stort projekt

 ?? Bild: White Arkitekter ??
Bild: White Arkitekter
 ?? Bild: Olof Svahn ?? Bastekulle­n - den plats i Träslöv där vattentorn­et Våga ska placeras.
Bild: Olof Svahn Bastekulle­n - den plats i Träslöv där vattentorn­et Våga ska placeras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden