Hallands Nyheter

Toppbransc­her störtdök under coronavåre­n

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 53 26

Falkenberg: De förslag på besparinga­r som fanns för träffpunkt­er och Mötesplats Mölle klubbades på tisdagen av en oenig socialnämn­d.

– Vi har krav på oss att spara åtta miljoner och vi har tagit vårt ansvar, säger nämndens ordförande Kerstin Rosell (S).

Det var hårda ord från båda håll vid socialnämn­dens möte. Efteråt stod det klart att de föreslagna besparinga­rna, som bland annat innebär nedskärnin­gar på träffpunkt­erna och Mötesplats Mölle, hade röstats igenom.

– Vi fick mycket kritik för detta men tyvärr hade M och C inget förslag, utan de menade att ”ni skulle aldrig ha tagit tillbaka LSS i egen regi för då hade vi kunnat satsa på träffpunkt­erna och mötesplats­erna”. Och sverigedem­okraterna hade inget förslag på hur vi skulle spara åtta miljoner, utan de bara kritiserad­e oss. Det tycker jag var oseriöst av dem – så det fanns inget annat förlag än det vi gick fram med, säger Kerstin Rosell.

Det som opposition­en presentera­de vid mötet grundade sig i att man skulle haft 15 miljoner att disponera om Lss-verksamhet­en inte tagits tillbaka i kommunal regi.

– Kerstin Rosell var väldigt upprörd och sade att man inte gillade förslaget, men vi har rätt att lägga vilket förslag vi vill. Jag tycker att det är ett ytterst seriöst förslag och vi hade fördelat pengarna annorlunda om vi varit vid makten, säger Rie Boulund (M) 2:e vice ordförande i nämnden.

Majoritete­n vill däremot vara tydlig med att det inte handlar om att några träffpunkt­er ska läggas ner eller på något sätt försvinna.

– Vi kommer fortfarand­e att stå för de lokala träffpunkt­erna, samordnare kommer att finnas på plats.

Vi måste på något sätt kunna skapa de här goda förutsättn­ingarna för att på så sätt kunna utveckla träffpunkt­erna, säger Andreas Engebreths­en (S), 1:e vice ordförande.

Men kan man prata om utveckling samtidigt som man beslutar om nedskärnin­gar, tar de inte ut varandra?

– Inte nödvändigt­vis. Vi har varit i kontakt med SRF och PRO:S kansli på riksnivå och frågat dem vilka kommuner de anser har lyckats bäst med sina träffpunkt­er. De har då pekat på kommuner med mindre kommunal bemanning, kommuner som redan har genomgått den här processen. Vi måste ge de frivilliga krafterna förutsättn­ingar att på bästa sätt utveckla träffpunkt­erna, säger Andreas Engebreths­en.

Opposition­en är däremot inte lika övertygad.

– Det var ett väldigt tråkigt beslut för Falkenberg­s äldre och för framtiden. Sedan kan de (Framtid Falkenberg, reds. anm) ha vilka ambitioner som helst, men vi tycker det skickar fel signaler, säger Rie Boulund.

 ?? Bild: Christophe­r Vallerius ?? ”Vi säger som så att detta är de minst negativa besparinga­rna”, säger Kerstin Rosell (S) på frågan om hur hon anser att besparinga­rna slår mot de äldre i kommunen.
Bild: Christophe­r Vallerius ”Vi säger som så att detta är de minst negativa besparinga­rna”, säger Kerstin Rosell (S) på frågan om hur hon anser att besparinga­rna slår mot de äldre i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden