Hallands Nyheter

Hotet från Kina växer något alla bör tänka på

Självklart att bannlysa ökända kinesiska tillverkar­e från telenätet. Vi måste se diktaturen - och dess mål - för vad de är.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

ledare 21/10. Vem vill riskera att den kinesiska diktaturen tjuvlyssna­r via det framtida telenätet? Inte Sverige. Det står äntligen klart sedan Post och Telestyrel­sen tydligt satt ned foten i fråga om vilka tillverkar­e vi vill bannlysa - av säkerhetss­käl. Dessutom skall redan befintlig utrustning från Huawei fasas ut.

– Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitalise­ringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsma­kten och Säkerhetsp­olisen inför prövningen av sökande och tillstånds­villkor syftar till att säkerställ­a detta, förklarar generaldir­ektör Dan Sjöblom.

Att beskedet inte skulle landa väl hos den kinesiska regimen var väntat. I en första protest från ambassaden anklagas Sverige för att diskrimine­ra kinesiska företag och Kina påtalar att ”samarbetet mellan länderna hindras”.

Att det kärvar i relationer­na mellan Sverige och Kina är en underdrift. Fängslande­t och hanteringe­n av Gui Minhai kan sägas vara symbol för en grov övergrepps­problemati­k som är oändligt mer omfattande och utmanande än svensken i gemen är medveten om.

Att hota med ”konsekvens­er” för den eller de som riktar kritik mot Kinas brott mot mänskliga rättighete­r och förtryck av minoritete­r har blivit allt vanligare.

”Det kinesiska Kommunistp­artiets självkänsl­a tillåter inte kritik, och den bristande tåligheten har inte minst märkts av under Kinas ledare Xi Jinpings tid vid makten.”

Det skriver Patrik Oksanen, senior fellow på Frivärld, i rapporten ”Kinas attacker för att tysta kritiker”

Att de kinesiska försöken att tysta kritik inte sällan får motsatt effekt, genom att de bekräftar den negativa bilden av regimen, är visserlige­n ett faktum. Men den kinesiska staten oblyga försök att lägga sig i vad som skrivs om Kina i Sverige understryk­er varför det finns skäl att hålla kinesiska företag på behörigt avstånd.

Samtidigt är det angeläget att förstå att det som försiggår i det fördolda är ett minst lika allvarligt problem. Cyberangre­pp från statliga aktörer sker kontinuerl­igt mot mål i Sverige. Att en del av dessa attacker initierats från Kina är ett faktum. Säpo listade Kina som ett av de länder som bedriver säkerhetsh­otande verksamhet mot Sverige. En rad Europeiska länder gör motsvarand­e, kvalificer­ade bedömninga­r.

En rad västsvensk­a industrier är utsatta för kinesiskt spionage

Cyberspion­age och industrisp­ionaget har också trappats upp och blivit mer avancerat. I slutet av förra månaden berättade Göteborgs-posten att Säpo beskriver cyberspion­aget som ”närmast industriel­lt”. En rad västsvensk­a industrier tilldrar sig särskilt stort intresse från Kina, eftersom här finns betydande högteknolo­gisk verksamhet.

Att de kinesiska aktivitete­rna är ett bekymmer för såväl Sverige som land, för enskilda kommuner som en rad företag är uppenbart. Men problemet sipprar ned till individniv­å. En privat konsument kan ha skäl att bannlysa mobilprodu­kter eller Kinatillve­rkade bilar från sina hem och garage.

 ?? Bild: Mark Schiefelbe­in ??
Bild: Mark Schiefelbe­in

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden