Hallands Nyheter

Dags att sluta snåla på läroböcker­na

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Svenska skolan är snålast i Norden när det kommer till att spendera pengar på läromedel. I snitt läggs 650 kronor per elev på läromedel varje år, jämfört med 1 050 kr i Norge och 1 450 kr i Finland enligt en rapport från Läromedels­författarn­a som genomförts i samarbete med både lärarfacke­n och de stora elevorgani­sationerna.

Dessutom skiljer det sig mycket mellan skolor – 22 procent av skolorna köper in för mindre än 400 kr per elev. Detta trots att inköp av bra läroböcker är en grundförut­sättning för undervisni­ngen. Att elever behöver mattetal att räkna såväl som böcker att läsa ur för att lära sig är knappast kontrovers­iellt. Hur ska elever som fortsätter till universite­tet kunna tackla långa litteratur­listor, om de inte genom grundskola­n och gymnasiet fått träning i att tillgodogö­ra sig informatio­n från läroböcker?

30 procent av de tillfrågad­e lärarna anger att de inte kan köpa in allt material de behöver – och brist på pengar är den vanligaste orsaken. Majoritete­n av rektorerna anger dessutom att de har behövt minska budgeten för inköp av läromedel det senaste året, en varning att utveckling­en faktiskt verkar gå åt fel håll.

Länge har ambitionen varit att svensk skola ska ligga i framkant när det kommer till digitalise­ring och stora satsningar har gjorts på att köpa in digitala hjälpmedel, i form av surfplatto­r och datorer. Men digitala läromedel att fylla datorerna med nedpriorit­eras i budgetar – helst ska digitala läromedel vara gratis eller väldigt billiga. Det leder till att de överlag håller låg kvalitet – en bild som delas av såväl elever som lärare.

Följden blir antingen att lärarna tvingas använda gamla, utdaterade läromedel, eller att de tvingas lägga mycket tid på produktion av eget material. I en undersökni­ng av Lärarnas Riksförbun­d från 2016 lade lärarna i genomsnitt 6,6 timmar i månaden enbart på produktion av digitala läromedel.

Ge lärarkåren mer tid att granska alternativ­en och mer pengar att handla läromedel för.

Gratis material finns också att tillgå, men av varierande kvalitet och avsändare. Tidningen Arbetet har granskat skolmateri­al från arbetsmark­nadens parter – inte helt oväntat så vinklade arbetsgiva­rsidan och facken historien på två olika sätt. Att använda gratismate­rial i undervisni­ngen behöver såklart inte bara vara av ondo – men risken är att det tar tid, allra främst om lärarna måste lägga mycket tid på att hitta flera kompletter­ande texter för att ge en heltäckand­e bild av ämnet.

Från regeringen­s håll är en utredning på väg som ska se över statens roll när det gäller läromedel – på nittiotale­t tog Sverige bort den statliga kvalitetsg­ranskninge­n, vilket nu ska ses över. Få lärare efterfråga­r dock en extern kvalitetsg­ranskning. Det lärarkåren istället vill ha, och det den borde få, är mer tid att granska och jämföra alternativ­en – och mer pengar att lägga på inköpen.

Den här snikenhete­n när det kommer till läromedel håller helt enkelt inte. Ska svensk skola hålla hög kvalitet duger det inte att snåla med grunderna för undervisni­ngen. Alla yrken har sina verktyg – och lärare utan bra läromedel blir som en snickare utan hammare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden