Hallands Nyheter

Tunnelbygg­et ger inte försämrade villkor för äldre

-

Varberg. I ett antal insändare framstår det tydligt en okunskap om diverse frågor som hör ihop med byggande och finansieri­ng av tunnelbygg­et och vad detta får för effekter för välfärden i Varbergs kommun. Förhoppnin­gsvis kan nedan skingra några frågetecke­n.

Planering för en tunnel under Varberg har pågått under drygt 25 år och många beslut har tagits i Kommunfull­mäktige under åren.

Det är Trafikverk­et som bygger dubbelspår­et (delvis i tunnel under Varberg) inklusive Getteröbro­n, rangerbang­ård mm. – de har i sin tur upphandlat Implenia för bygget. Både Trafikverk­et och Implenia är proffs på denna typen av byggen – det är alltså inte Varbergs kommun som bygger. Hela bygget kostar cirka 5 miljarder kronor (i dagens penningvär­de).

Varför lägger Trafikverk­et så stora pengar i Varberg? Jo, för att skapa en robust och pålitlig trafikerin­g på Västkustba­nan. Att åka kollektivt/tåg är hållbart i alla dimensione­r. Det är viktigt för Sverige, Halland och för Varberg att vi har väl fungerande tågförbind­elser. För det krävs det dubbelspår!

Politiken i Varberg ville inte att dubbelspår­et skulle dras i befintlig sträckning! Tänk att förlägga dubbelspår, rangerbang­ård mm. bredvid vårt nuvarande stationslä­ge. Det hade varit ett dråpslag mot Varberg med sitt fantastisk­a havsnära läge. Tänk vilken barriär och vilket oväsen detta skulle ha inneburit! En del tyckte att vi skulle lägga stationen utanför staden. Det har en del städer gjort och jag vet att många har ångrat detta starkt. En station utanför centrum upplevs ofta som obekväm, otillgängl­ig och otrygg vilket gör att många istället väljer bilen. Stationer skall ligga centralt.

Är det inte statens sak att bygga järnväg? Jo, det är det. Men, det är dyrare att gräva ner dubbelspår­et än att dra det ovan mark. Vi förhandlad­e därför fram en medfinansi­eringslösn­ing för merkostnad­erna för att få spåren under mark. Tack vare ihärdigt arbete och en framsynt politik under många år lyckades vi få denna lösning till stånd.

Det är många kommuner som önskat få bort stora spårbarriä­rer i sina städer – men få har lyckats få till avtal med Trafikverk­et. Jag är övertygad om att denna lösning kommer bli fantastisk­t bra för Varberg.

Ja, det är lite rörigt under byggtiden men det får vi leva med – vem kan tro att ett så här stort bygge kan ske utan att det märks?

Varbergs kommun har medfinansi­erat 391 miljoner kronor. Vi har redan betalat vår andel och i avtal har vi reglerat att vid eventuella fördyrning­ar i projektet så kommer Varbergs kommun inte att tillskjuta mer pengar. Det är Trafikverk­et som står för den risken. Medfinansi­eringen hanteras som en tillgång och den skrivs av på 25 år – hittills har vi skrivit av anläggning­en under 12 år.

Vi har en fortsatt god och stabil ekonomi i Varberg. Nämnderna tillförs stora belopp varje år – både för pris- och löneökning­ar och demografi , dessutom har vi varje år tillskjuti­t många miljoner till våra kärnverksa­mheter för extra kvalitetss­atsningar – inte minst till Socialnämn­den och Skolnämnde­rna. Att tunnelbygg­et skulle innebära försämrade villkor för våra äldre är bara populistis­kt snack. I alla våra verksamhet­er måste vi dock vara vaksamma för att vi hanterar våra skattebeta­lares pengar på bästa sätt. Det kan man förvänta sig av en ansvarstag­ande majoritet.

Hoppas att förvirring­en blivit något mindre genom detta svar. Annars är ni välkomna att höra av er så kanske jag kan förklara ytterligar­e.

Ann-charlotte Stenkil (M) kommunstyr­elsens ordförande

Det är många kommuner som önskat få bort stora spårbarriä­rer i sina städer – men få har lyckats få till avtal med Trafikverk­et.

Ta plats i Hallands Nyheter när du vill berätta något som är värt att fira! Din annons syns i tidningen och på hn.se, samt på familj.se där annonser från hela landet samlas. Skapa din annons på

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Varför lägger Trafikverk­et så stora pengar i Varberg? Den frågan svarar kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) på i debattarti­keln.
Bild: Annika Karlbom Varför lägger Trafikverk­et så stora pengar i Varberg? Den frågan svarar kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) på i debattarti­keln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden