Hallands Nyheter

Smittsprid­ningen ökar i Varbergs kommun

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: – Det är på väg att bli allvar igen, säger Carl Bartler om coronaläge­t i kommunen. Och det är på fritiden smittan sprids men politikern­a hade själva lättat på restriktio­nerna.

Kommundire­ktör Carl Bartler varnade under fullmäktig­emötet under tisdagskvä­llen för en ökad smittsprid­ning av covid-19 i Varbergs kommun. Ett fullmäktig­emöte som ironiskt nog för första gången sedan i april tillät att alla 61 ledamöter var på plats.

– Vi har nu en ökning av smittade varje dag på en nivå som vi tidigare såg per vecka, säger han.

Ökningen sker i alla åldrar upp till 60 år men det är inte arbetsplat­serna som är problemet enligt Bartler, utan det invånarna gör på fritiden.

– Ansvaret på individen ökar. Restriktio­nerna för besök på äldreboend­en, restaurang­er och vissa evenemang har lättat men det gäller att fortsätta discipline­n på individniv­å och göra sitt bästa för att smittan inte ska spridas.

I Varberg är förskole- och grundskole­förvaltnin­gen särskilt drabbad. Som vi tidigare har rapportera­t har smittan konstatera­ts i både skolor och förskolor.

Senast var det personal på Björnligan­s förskola och Trönningeb­järsvägens förskola. Läget beskrivs som ansträngt och det finns en oro för vad som händer när familjekar­antän införs.

Just nu är läget inom äldreomsor­gen under kontroll.

Men ett orosmoln är säsongsinf­luensan som kommer att dyka upp. För att minska personalta­ppet finns en plan på att vaccinera personalen i kommunen. Tankar finns kring att erbjuda kostnadser­sättning till dem som väljer att vaccinera sig.

Trots att smittläget har förvärrats har inte den kommunala krislednin­gen aktiverats.

– Vi vill vänta lite för att kunna ha en uthållighe­t framöver om det behövs, säger Carl Bartler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden