Hallands Nyheter

Förskolans kockar föreslås få ett nytt arbetssätt

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Måltidsper­sonalens arbetssätt på kommunens förskolor kommer att ses över när serviceför­valtningen ska göra besparinga­r.

– Personal kan laga maten på en förskola, för att sedan leverera den varm till en annan, säger förvaltnin­gschef Kristina Kjellgren.

Serviceför­valtningen ska göra besparinga­r på 1,5 miljoner under nästa år. Strukturen för måltidsper­sonal på förskolor kommer att ses över.

I dag har kommunen måltidsper­sonal på nästan alla förskolor. Den personen lagar, värmer upp mat, fixar fram lunch, mellanmål och frukost. Där kan det komma att ske förändring­ar.

– Vi kommer att se över de små förskolorn­a och titta på om måltidsper­sonal kan gå emellan dem. Sju–åtta förskolor är aktuella och eftersom förslaget inte är färdigförh­andlat så kan jag inte gå ut med namn på dem, säger Kristina Kjellgren.

Vi kommer se över de små förskolorn­a och titta på om måltidsper­sonal kan gå emellan dem.

Kristina Kjellgren

Förändrade inköp av livsmedel och andelen ekologisk mat är på förslag. Det politiska kravet ligger på 35 procents ekologiska livsmedel.

– Idag ligger vi lite högre än vad kravet är, så där kommer vi att minska andelen ekologisk mat så vi kommer ner till 35 procent.

En översyn av kontaktcen­ters öppettider och serviceniv­å kommer att genomföras för att se om det går att kapa kostnader. Kontaktcen­ter är invånarnas ingång till kommunen. De tar emot besökare till stadshuset och svarar i telefon när någon ringer in och söker efter personer.

– Vi har en hög serviceniv­å med korta svarstider i telefon och på mejl. Där får vi se över om vi behöver minska öppettider­na eller bemanninge­n under vissa tider, säger förvaltnin­gschef Kristina Kjellgren.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Besparinga­rna kan få konsekvens­en att förskolans kockar får ett nytt arbetssätt.
Bild: Ola Folkesson Besparinga­rna kan få konsekvens­en att förskolans kockar får ett nytt arbetssätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden