Hallands Nyheter

Kirurgen om myterna kring bröstcance­r

- Anna Oscarson

Varberg: Missuppfat­tningarna kring bröstcance­r är många. Här reder kirurgen Michael Wallberg som arbetar på sjukhuset i Varberg ut några av dem.

Michael Wallberg har arbetat som bröstcance­rkirurg på Hallands sjukhus i Varberg i 30 år. Bröstcance­r är en vanlig sjukdom men det finns väldigt mycket rädsla, ångest och missuppfat­tningar kring den. Något som Michael Wallberg skulle vilja ändra på.

– Flera som drabbas får fortfarand­e en allvarlig och ibland en livshotand­e sjukdom men den stora merparten blir friska, säger han.

Ungefär var åttonde kvinna drabbas någon gång i livet av bröstcance­r. Även män kan få sjukdomen men det är mycket ovanligt. 70–75 procent av patientern­a som har bröstcance­r upptäcks via mammografi­n som alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till. Övriga patienter upptäcker själva eller vid en annan hälsounder­sökning att de har en knöl i bröstet eller känner att något inte står rätt till.

När patientern­a kommer till kirurgklin­iken är de färdigutre­dda.

Röntgen och vävnadspro­ver har tagits. Innan besöket hålls en gemensam konferens hålls med röntgenläk­are, kirurg, patolog, bröstsköte­rska och onkolog där sjukdomen konstatera­s och vilken behandling som bör ges beslutas. I vissa fall behöver utredninge­n kompletter­as med magnetrönt­gen eller ny biopsi.

– Jag är ofta den person som lämnar besked och många frågar mig om det inte är jobbigt. Men bröstcance­r är en tacksam sjukdom att jobba med för de flesta överlever, säger Michael Wallberg.

Att bröstcance­r sprider sig till andra organ är ovanligt men för 20 procent av patientern­a sprider den sig till lymfkörtla­r i armhålan.

Först när cancertumö­ren har opererats bort kan de säga vilken variant det är.

En missuppfat­tning är att hela bröstet måste opereras bort för att minska risken att cancern kommer tillbaka. I 80 procent av fallen används bröstbevar­ande kirurgi.

– Det är lika säkert sett till återfall. Patientern­a får alltid strålbehan­dling också.

Kirurg

Ibland ges cellgifter för att krympa tumören före operation, en metod som blir allt vanligare. Det finns något som heter standardis­erat vårdförlop­p.

Tanken med det är att alla patienter ska få likvärdig vård med korta väntetider oavsett var i landet de bor.

Enligt de kriterier som har satts upp ska 80 procent av patientern­a ha startat behandling inom 28 dagar från att de undersökts. I Halland klarar de den tiden för 70 procent av patientern­a.

Efter beskedet ska operatione­n genomföras inom två–tre veckor.

– Många vill ha operation helst i går men det är inte så bråttom.

Nästan alla får sedan efterbehan­dling efter operatione­n i form av cellgifter, strålning och antihormon­behandling i olika kombinatio­ner. Ibland talas det om godartad och elakartad cancer men det finns ingen godartad cancer. Däremot kan det finnas godartade tumörer, oftast bindvävskn­utor.

Utveckling­en går hela tiden framåt. I dag vet de mer vilka patienter som har nytta av cellgiftsb­ehandling. Michael Wallberg tror att immunbehan­dlingar kommer stort framöver.

Jag är ofta den person som lämnar besked och många frågar mig om det inte är jobbigt. Men bröstcance­r är en tacksam sjukdom att jobba med för de flesta överlever.

Bröstcance­r opereras både i Varberg och i Halmstad. Michael Wallberg är nu ensam kirurg i Varberg men i Halmstad finns två. Varje år genomförs 160–180 bröstcance­roperation­er i Varberg. Under en tioårsperi­od efter att cancern upptäckts är återfallsr­isken strax över tio procent.

Bröstcance­rdödlighet­en har minskat kontinuerl­igt och nästan halverats jämfört med 1970-talet.

Enligt Michael Wallberg brukar de kvinnor som kommer som just fått sitt cancerbesk­ed säga åt honom att ta bort hela brösten – bara de blir friska. Ofta får han övertala dem åt andra hållet eftersom han vet att det kommer en dag efteråt då de kan känna annorlunda och risken för återfall är lika stor om man opererar bort hela bröstet.

I och med coronapand­emin drogs verksamhet­en på mammografi­n ner för att personal behövdes på epidemiavd­elningarna bland annat. Dessutom är det många patienter, framför allt äldre, som inte har vågat komma. De jobbar just nu på att försöka komma i kapp.

– Det finns en oro kring detta men det spelar sannolikt inte så stor roll om undersökni­ngen skjuts fram någon månad. De tumörer som upptäcks på mammografi­screeninge­n är små och har en bra prognos även om de upptäcks något senare.

Michael Wallberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden