Hallands Nyheter

Många flyktingar saknar jobb efter fem år här

- Anja Haglund/tt

Drygt hälften av flyktingar­na som kom 2015 hade någon form av jobb förra året. Men inkomstern­a är låga – och en stor grupp hade inte någon inkomst från arbete alls.

Flyktingvå­gen hösten 2015 saknar motsvarigh­et. Totalt kom 163000 asylsökand­e till Sverige under året, vilket var nästan dubbelt så många som någonsin tidigare under ett år. Fem år senare har 96 000 av de asylsökand­e 2015 beviljats skydd, varav cirka 60 000 fått permanent uppehållst­illstånd.

Men hur har det gått på arbetsmark­naden? Hur många har hittills fått jobb och en egen försörjnin­g?

– Det är uppenbart att det är många som inte har kommit så långt att man är självförsö­rjande och att det är många som ännu inte tagit det första steget in på arbetsmark­naden, säger Olof Åslund, gästprofes­sor vid Uppsala universite­t och tidigare generaldir­ektör vid IFAU.

Av statistike­n framgår inte vilket år personerna fick asyl, vilket är den tidpunkt då dörrarna till arbetsmark­naden ofta öppnas på riktigt. Vissa kan alltså ha haft betydligt kortare tid än fyra år på sig att hitta ett jobb.

Men att inte en högre andel efter denna tid har arbete måste ändå ses som ett misslyckan­de, säger Johan Eklund, professor vid Blekinge tekniska högskola och vd på Entreprenö­rskapsforu­m.

– Jag är inte beredd att peka finger åt något håll om vems misslyckan­de det är. Men som ekonom reagerar jag ju över att det är tusentals individer i arbetsför ålder som inte har någon som helst arbetsinko­mst, säger han.

Generellt är utrikes födda oftare arbetslösa och mindre sysselsatt­a än svenskfödd­a. Att bli självförsö­rjande kan ta mycket lång tid, vilket en studie av Johan Eklund visar. Av samtliga som fick uppehållst­illstånd i Sverige (oavsett skäl) mellan 1990 och 2016 var bara hälften självförsö­rjande efter 12–13 år.

– Det är svårt att ta sig in på svensk arbetsmark­nad. Det är höga trösklar, vi har höga ingångslön­er och en arbetsmark­nad som ställer rätt höga krav på färdighete­r och kunskaper, konstatera­r Eklund.

Den tröga inträdespr­ocessen är ett problem för både samhälle och individ, anser han.

Olof Åslund ser också positiva tecken i Scb-statistike­n. Enligt honom bekräftar den en trend i tidigare studier att flyktingar tycks komma i arbete fortare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden