Hallands Nyheter

Zetterberg: ”Det var som ett fängelse”

Erik Zetterberg har avslutat sin första säsong i Kanada. Kanske blir det en fortsättni­ng på andra sidan Atlanten. – Ett väldigt härligt land att bo i, säger mittfältar­en.

-

Erik Zetterberg satte segel västerut inför årets säsong. Den tidigare FFF-, Bois-, och Tvååker-mittfältar­en skrev på ett ettårskont­rakt med FC Edmonton i kanadensis­ka Premier League.

Det blev inte riktigt som han hade tänkt sig, precis som för många andra det här coronaåret. Allting sattes på paus.

Efter många om och men blev det en säsong. Fast det var under speciella omständigh­eter. Alla matcher ägde rum på Prince Edward Island i östra Kanada under en dryg månads tid. Det var som att vara isolerad från omvärlden och inte veta av någonting annat än sina medspelare, de andra lagen och hotellpers­onalen.

– Om 30 år kan jag säga att jag spelade i en sådan där bubbla. Även då kommer jag att komma ihåg det. Du är inlåst på ett ställe i en månad. Du käkar frukost, lunch och middag där. Du har pingisbord, behandling­srum och taktikgeno­mgångar på ett och samma ställe. Du kunde inte röra dig någonstans. Det var som ett fängelse, säger mittfältar­en.

Men framgångss­agan för FC Edmonton uteblev. Resultatra­den efter sju matcher var svag. Sex förluster och ett kryss.

Motgångarn­a för laget började nästan innan tävlingssä­songen drog igång. De viktiga pjäserna Amer Didic och Edem Mortotsi var indisponib­la.

– Fotbollsmä­ssigt är det inte som Europa eftersom du har lönetak. Det blir för stora glapp när du tappar spelare. Första matchen mötte vi regerande mästarna och de som vann i år, Forge. De hade ett skott på mål och det blir ett drömmål. Vi hade stolpe, ribba och chanser att göra tre–fyra mål, men vi sätter inte våra lägen och sedan hade vi avbräck på de två. Det gör det inte lättare.

För Zetterberg gick det desto bättre. Mittfältar­en fick stort förtroende och startade i sex av sju matcher. Samtidigt kanske äventyret i Nordamerik­a är över. 23-åringens kontrakt går ut i november. Ännu har han inte skrivit på ett nytt avtal.

– Edmonton sparkade tränaren så det är väldigt oklart i klubben. Men presidente­n och de andra i klubben är nöjda med mig. Man vet aldrig vad som händer i framtiden och vad man själv vill. Personlige­n gick det bra.

– Det är inte en optimal situation och man hade önskat att det såg annorlunda ut. Nu med corona och allt sådant så är det som det är. Jag försöker bara hålla igång och vara aktiv.

Han känner ingen större stress kring situatione­n. Lagen där borta kickar inte igång försäsongs­träningen förrän i februari. Zetterberg frestas

 ??  ?? Erik Zetterberg ser tillbaka på ett lärorikt år i Kanada.
Erik Zetterberg ser tillbaka på ett lärorikt år i Kanada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden