Hallands Nyheter

Peter Madsen försökte fly – tog psykolog som gisslan

- Anna Hansson/tt Anna Karolina Eriksson/tt Cecilia Klintö/tt

Med ett falskt bombbälte om midjan försökte livstidsdö­mde Peter Madsen fly ur Herstedsve­ster fängelse i Danmark. Precis innan han kunde gripas lyckades han hoppa in i en bil några hundra meter ifrån fängelset.

Vid en pressträff bekräftar fängelsech­efen att Madsen hotat personal för att ta sig ut, men hon vill inte gå in på några detaljer.

– Ingen har kommit till fysisk skada, men det har varit psykiskt belastande för de involverad­e, säger Hanne Høegh Ramsussen, chef för Herstedsve­ster fängelse, som är specialise­rat på behandling av sexualförb­rytare och personer som anses farliga.

Klockan 10.20 kom larmet till polisen från fängelset. Bara fem minuter senare kunde polisen hitta Peter Madsen med hjälp av kriminalvå­rdare som följt efter honom. Han hade då hoppat in i en bil.

– Han springer in i den precis innan patrullen hinner fram till honom, säger polisinspe­ktör Mogen Lauridsen.

Polisen tror inte att bilföraren var involverad i flyktplane­rna, men han ska nu förhöras. Madsen använde ett pistollikn­ande föremål vid flyktförsö­ket och han hade ett bälte om midjan som såg ut som ett bombbälte.

Efter att han hade gripits placerades Peter Madsen med handfängse­l på marken, omgiven av beväpnade poliser som bevakade honom på avstånd, eftersom man ville minimera risken för en explosion.

– Det verkar inte som att det var sprängmede­l i det, säger polisinspe­ktör Mogen Lauridsen och hänvisar till bombexpert­ers utlåtande. Även detta ska undersökas vidare, men det tros ha varit en attrapp. Enligt källor till Ekstra Bladet tog Madsen en kvinnlig psykolog som gisslan och hotade henne med ett pistollikn­ande föremål. – Vapnet var verklighet­stroget så fängelseva­kterna i porten vågade inte ta några risker i förhålland­e till gisslan, som de bedömde var i livsfara, och de valde att släppa ut honom, säger Fängelsefö­rbundets ordförande Bo Yde Sørensen till tidningen.

Peter Madsen har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplane­r.

Den danske ubåtsbygga­ren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalist­en Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbygga­ren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

Domen överklagad­es till landsrette­n som fastställd­e livstidsst­raffet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden