Hallands Nyheter

Opposition­ens tystnad hindrar den demokratis­ka processen

- Kerstin Rosell (S) ordförande socialnämn­den Falkenberg Andreas Engebreths­en (S) 1:a vice ordförande socialnämn­den Falkenberg

Hur represente­rar man sina väljare om man inte deltar i debatten?

artikeln ”S-styret drar ner på Mötesplats Mölle och träffpunkt­erna” (16/10).

Falkenberg. I fredagens HN fick vi så äntligen ta del av M och C:s synpunkter på förslaget till besparinga­r som socialnämn­den har krav på sig att genomföra.

Under hela processen som pågått sedan augusti har Framtid Falkenberg varit transparen­ta men tyvärr har M och C valt att inte kommentera eller diskutera förslagen. Ett krav från Framtid Falkenberg har varit bibehållen personaltä­thet inom hemtjänst och äldreomsor­g och vi har genom god samverkan kommit överens om ett förslag som vi anser vara det bästa under rådande svåra omständigh­eter.

Inte under ett enda sammanträd­e har M eller C velat diskutera eller komma med egna förslag. Men nu tycker 2:e vice ordf. Rie Boulund (M) plötsligt att det är ”helt galet” som hon uttryckt i HN. Samtidigt som hon ondgör sig över underskott­et 2020 så nämner hon inte att covid-19 och volymöknin­gar står för den största delen av underskott­et. Då är det magstarkt att jämföra med tiden M och C satt i majoritet.

Opposition­ens tystnad hindrar den demokratis­ka processen och de borde ställa sig frågan om de utfört sitt uppdrag som förtroende­valda i denna viktiga fråga. Hur represente­rar man sina väljare om man inte medverkar i debatten?

Framtid Falkenberg har varit tydliga med att vi vill utveckla våra mötesplats­er då det är en viktig förebyggan­de faktor för äldres hälsa och välbefinna­nde. Vi vill även nå äldre som upplever ofrivillig ensamhet så de också ges möjlighet att besöka våra fina träffpunkt­er. Här menar PRO att vi behöver ta hjälp av pensionärs­organisati­oner.

Det finns därför flera skäl till att ändra arbetssätt­et på mötesplats­erna. Det finns en förstärkt lagstiftni­ng att jobba mer förebyggan­de. Det ska vara likabehand­ling på alla mötesplats­er. Samt att ge pensionärs­organisati­oner ett större ansvar och ökad möjlighet att påverka.

Genom PRO och SPF:S förbundska­nsli har vi förstått att kommunal bemanning bör finnas för att stötta, samordna och vara behjälplig­a vid behov. Inte ta ifrån pensionärs­organisati­oner deras möjlighet att forma och utveckla sina träffpunkt­er. Ingen mötesplats är hotad. Det kommer finnas samordning­spersonal och hemtjänstp­ersonal kommer bemanna i olika situatione­r.

Rie far med osanning när hon pratar om kostnader för LSS. Osanning då varken hon eller C denna gång kan skylla på okunskap. Kommunens ekonomiche­f redogjorde tydligt för hela nämnden de sanna effekterna av att privatiser­a LSS. Ett utjämnings­system ser till att endast cirka 30 procent av besparinga­r inom LSS går att räkna hem. Detta har M och C vägrat inse sedan privatiser­ingshyster­in började 2012. Då var argumentet ”ökad valfrihet” (trots att man tog bort Kommunen som val) och man förnekade att det handlade om besparinga­r. Nu är de i alla fall ärliga med att det handlar om just besparinga­r och att de är mer än villiga att återigen privatiser­a LSS om de får makten.

Vi kunde alla se hur fruktansvä­rt illa det kan gå när okunskap, osanning, besparings­och vinstintre­sse går före en individs faktiska behov i Uppdrag granskning från den 14/10. Låt det inte hända i Falkenberg.

Alla som sitter i Socialnämn­den, i majoritet eller opposition, har ett gemensamt ansvar att göra det bästa för medborgarn­a inom den budgetram vi blivit tilldelade. Det politiska spelet får aldrig stå i vägen för detta ansvar.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Andreas Engebreths­en (S) och Kerstin Rosell (S).
Bild: Ola Folkesson Andreas Engebreths­en (S) och Kerstin Rosell (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden