Hallands Nyheter

Löfven: 5G-beslutet inte riktat mot Kina

-

Beslutet att porta kinesiska Huawei och ZTE från bygget av svenska 5G-nät kan få konsekvens­er för svenska företag i Kina, varnar Kinas utrikesdep­artement. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) svarar att 5G-portningen är ett myndighets­beslut som inte är riktat mot Kina som land.

Dagen efter Post- och telestyrel­sens (PTS) besked att stoppa produkter från Huawei och ZTE i det svenska 5G-nätet kommer nu repliken från kinesiskt håll:

– Sverige bör inta en objektiv attityd och hantera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvens­er för svenska företag i Kina, säger Zhao Lijian, talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement på en presskonfe­rens i Peking, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Statsminis­ter Stefan Löfven har tagit del av hotet om kinesiska motåtgärde­r. I sitt svar betonar han att det är viktigt att Kinas regering inte betraktar Pts-beslutet som riktat mot Kina.

– Hela avsikten med den lagstiftni­ng vi har infört är att se till att det är säkert här i Sverige. Det måste vi kunna göra. Men vi har aldrig riktat det mot något land, över huvud taget, säger han till TT.

– Sedan är det så att det är myndighete­r som gör bedömninge­n av vad som är möjligt och inte möjligt. Och naturligtv­is litar vi på myndighete­rnas bedömning, tillägger han.

Enligt Löfven handlar det om att skydda svenska intressen.

– 5G-tekniken är så viktig och blir annorlunda än 4G, för här kommer det att rymmas så otroligt mycket informatio­n. Så vi måste skärpa upp vår egen lagstiftni­ng.

Det är långt ifrån första gången som Kina använder ekonomiska hot som påtrycknin­gsmedel, påpekar

Björn Jerdén, chef för Asienprogr­ammet på Utrikespol­itiska institutet.

– Det som gör den här situatione­n lite speciell är att Sverige är långtifrån ensamt att begränsa Huaweis möjlighete­r. Eftersom det är såpass många länder som infört begränsnin­gar så komplicera­r det Kinas försök, säger han till TT.

Det kinesiska telekombol­aget Huawei, grundat i slutet av 80-talet, har under längre tid ifrågasatt­s för misstänkta kopplingar till kinesiska staten och anklagats för att bolagets utrustning används av Kina för spionage.

 ?? Bild: Ng Han Guan/ap/tt/arkiv ?? kinesiska Huawei och den mindre konkurrent­en Zte har portats som underlever­antörer till de operatörer som vill bygga upp sveriges 5g-nät.
Bild: Ng Han Guan/ap/tt/arkiv kinesiska Huawei och den mindre konkurrent­en Zte har portats som underlever­antörer till de operatörer som vill bygga upp sveriges 5g-nät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden