Hallands Nyheter

Ingemar lever efter sitt eget hälsoråd

- Lena Berglund

Livets gång: ”Se alltid till att ha att göra”. Det menar före detta kommunalrå­det Ingemar Andersson, 80, som bland annat fått fart på en Monark från 1956.

Före detta kommunalrå­det Ingemar Andersson i Blixtorp, som nu fyller 80 år, följer sitt eget hälsoråd ”Att alltid se till att ha att göra”.

De senaste åren, i takt med att de politiska uppdragen upphört, har han tillbringa­t alltmer tid i verkstaden. Något han uppskattar:

– När jag var ung slukade jag allt som kom i min väg om motorer.

När han för ett par år sedan tänkte slänga sin gamla moppe, blev han avrådd av en vän som själv hade renoverat sin gamla ögonsten. Det blev mycket tid för Ingemar i verkstaden.

– Det är en Monark Monarped av årsmodell 1956 som jag fick ta över från min pappa. Senast användes den av barnbarnen som riktigt körde livet ur den, men nu är den renoverad och fin.

Två traktorer av årsmodelle­rna 1976 och 1986 har också fått sig en omgång, de är numera helrenover­ade, omlackerad­e och pigga.

– Det finns alltid några maskiner att fixa.

Helt fri från pappersarb­ete är Ingemar inte. Nyligen fick han ta över presidents­kapet i Rotarys Getakärrsa­vdelning.

– På grund av coronan är det ingen lätt uppgift. På mötena har vi begränsas antalet deltagare till 10–15 stycken, resten deltar genom sina datorer. Det är ett problem för en förening som Rotary, vars verksamhet bygger på gruppgemen­skap, men något annat går inte att göra.

Ingemar, som har varit centerpart­istiskt kommunalrå­d i Varberg 1986–1998, ordförande i fullmäktig­e i två omgångar och haft en mängd andra uppdrag, bor på den gård i Blixtorp som han vuxit upp. 10 september 1966 gifte han sig med Birgit i Kärlekens kyrka i Halmstad. De har tre barn och tre barnbarn och stor bekantskap­skrets:

– Många av mina vänner är i riskgruppe­n för coronan. Istället för öppet hus kommer vi att fira min födelsedag hos min ena son, som har lovat att fixa allt. Det blir med de närmaste.

Ingemar berättar att han själv mår bra.

– Jag har varit på lite kontroller, och vad jag vet knallar det och går. Birgit har haft en hjärtinfar­kt och var riktigt dålig, men har återhämtat sig hyfsat efter en operation på Sahlgrensk­a. Ja, det är bra med oss.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Först tänkte före detta kommunalrå­det Ingemar Andersson slänga sin gamla moped. ”Men så träffade jag en kompis...”
Bild: Dick Gillberg Först tänkte före detta kommunalrå­det Ingemar Andersson slänga sin gamla moped. ”Men så träffade jag en kompis...”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden