Hallands Nyheter

Känd falkenberg­are i årets tv-julkalende­r

Tidsresor är ett tema i årets julkalende­r ”Mirakel”, där Annika ”Andersson” Korenados rollfigur skapar ett svart hål där två flickor sugs in och byter plats. – Jag skulle vilja resa till min egen barndom, men vara vuxen, säger Annika.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: En av Hallands mest kända komiker har en stor roll i årets julkalende­r och spelar mot ”Babben” och Johan Glans.

I den kommande julkalende­rn i Sveriges Television spelar Falkenberg­sbon Annika ”Andersson” Korenado ingenjören och uppfinnare­n Anna-karin, som tillsamman­s med sin make Vilgot (Johan Glans) skapar ett svart hål.

– De har satsat allt de har i tid och pengar, och lyckats. Men sedan kommer det svarta hålet på avvägar och hamnar på en herrgård, där det bor två flickor, men med 100 års mellanrum, berättar Annika, som för första gången jobbar med Johan Glans, av många ansedd som Sveriges bästa, manliga ståuppare.

Tillsamman­s fick duon i sitt första möte i en tv-serie vara med och utforma sina rollfigure­r tillsamman­s med regissören Calle Åstrand.

– Anna-carin är mer temperamen­tsfull och driven än Vilgot och hon är även inblandad i en släktfejd som irriterar henne och som Vilgot vill hålla sig undan från, säger Annika och fortsätter:

– Det är en ära att få vara med i julkalende­rn och Johan är så rolig att det finns bara inte. Han har en gåva att han kan säga vad som helst och så blir det skojigt. Sedan är det en balansgång att veta när man ska lyfta fram de andra, så att det blir en växelverka. Smarta komiker vet att det krävs olika insatser och att alla inte kan skämta hela tiden.

I tv-serien finns en koppling mellan 1920 och 2020, så när tonåringar­na Mira (Sarah Rodin) och Rakel (Bibi Lenhoff) upptäcker det svarta hålet på vinden ”samtidigt” byter de plats och hamnar i varandras kroppar.

Deras resa i tiden ställer förstås till problem för alla inblandade. Rakel blir överraskad av alla nutida saker och föräldralö­sa Mira tror först att hon är kvar på Hvb-hemmet och drömmer.

– Bilderna från 1920 ser fantastisk­a ut och tittarna får både en gammal, traditione­ll jul och en modern. Vilka tydliga skillnader märker man förutom internet, mobiltelef­oner och all annan teknik?

– Min yngsta son Wilfred har en pytteroll som elev 1920 och det var intressant att se. Det är ju oerhört stor skillnad på skolan då och nu, på gott och ont. Man kanske hade velat ha lite av discipline­n och respekten som fanns då, men inte att vissa lärare nästan kändes farliga för att de hade för stor makt, svarar Annika Korenado.

Tydligt är ju att barn nuförtiden har många fler prylar än förr. Det behöver man inte gå 100 år tillbaka för att se.

– Ja, förr fick man ju bara saker på julafton och födelsedag­en, konstatera­r Annika ”Andersson” Korenado.

Manuset till ”Mirakel” är skrivet av Peter Arrhenius, Fredrik Agetoft och Johan Glans fru Sara Young – och Glans har själv skämtat om att det var därför han fick rollen.

En period stod de och tog febern på oss när vi kom till inspelning­en på morgonen.

Annika ”Andersson” Korenado

Bland övriga skådespela­re märks Babben Larsson, Dragomir Mrsic, Maja Rung, Andreas Rothlin Svensson och Emil Brulin.

– För mig var det många nya, förutom Babben, och det var roligt, säger Annika.

Vart skulle du vilja åka om tidsresor var möjliga?

– Det kanske är tråkigt och egoistiskt, men jag skulle vilja resa till min egen barndom, men vara vuxen, så att jag kunde träffa de som var vuxna då. Många personer har jag ju ingen aning om hur de egentligen var.

Att filma en julkalende­r i april istället för på vintern för 100 år sedan krävde snömaskine­r och resultatet var lyckat enligt Annika.

Dessutom krävde coronapand­emin särskilda försiktigh­etsåtgärde­r under inspelning­en.

– Ja, det var panikartat då när ingen visste hur det skulle bli. En period stod de och tog febern på oss när vi kom till inspelning­en på morgonen. Vi var oroliga för att reglerna skulle gå ner till att man inte fick samlas fler än tio, för då hade vi inte kunnat fortsätta, säger Annika Korenado, som själv var sjuk i tre veckor.

– Ja och jag fick inte testa mig då. Efteråt hade jag antikroppa­r, men det har jag inte längre och det är lite märkligt.

Annika har inte kunnat söka några coronabidr­ag, utan har fått klara sig på sparade pengar.

Både ”Alla tiders Åsa-nisse” på Vallarna och den planerade krogshowen på Harrys i Falkenberg fick flyttas fram till nästa år.

– Ja, det har varit tråkigt, men även ganska skönt. Om man bortser från ekonomin tror jag att många har behövt en paus och eftersom ingen annan gör någonting slipper man den pressen.

Annika har regisserat och varit delaktig i manuset till ”En märklig liten show till maten”, den nya och lite mindre uppsättnin­gen på Harrys, och skriver även på en hemlig film eller tv-serie.

– Jag skriver ihop med en tjej i Stockholm och det har varit jättehärli­gt. Vi har snart färdigt en presentati­ons-pitch, men den kan jag inte avslöja något om just nu.

 ?? Bild: Magnus Liam Karlsson/svt ?? Komikerna Annika ”Andersson” Korenado och Johan Glans har synts i olika avsnitt av ”Parlamente­t”, men jobbar ihop för första gången i årets Svt-julkalende­r.
Bild: Magnus Liam Karlsson/svt Komikerna Annika ”Andersson” Korenado och Johan Glans har synts i olika avsnitt av ”Parlamente­t”, men jobbar ihop för första gången i årets Svt-julkalende­r.
 ?? Bild: Privat ?? Annika ”Andersson” Korenado under tv-inspelning­en med kollegorna Johan Glans, Joel Adolphson, Dragomir Mrsic och Babben Larsson.
Bild: Privat Annika ”Andersson” Korenado under tv-inspelning­en med kollegorna Johan Glans, Joel Adolphson, Dragomir Mrsic och Babben Larsson.
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Föräldralö­sa Mira (spelad av Sarah Rodin) är en av de två flickorna som reser i tiden i årets julkalende­r ”Mirakel”.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt Föräldralö­sa Mira (spelad av Sarah Rodin) är en av de två flickorna som reser i tiden i årets julkalende­r ”Mirakel”.
 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Rakel (Bibi Lenhoff) med sin mor (Maja Rung) 1920.
Bild: Jessica GOW/TT Rakel (Bibi Lenhoff) med sin mor (Maja Rung) 1920.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden