Hallands Nyheter

Försök till människoro­v utanför skola

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 53 26

Falkenberg: På onsdagen inträffade en allvarlig incident utanför Hertingssk­olan när två män försökte locka med sig en elev i sin bil. Händelsen har polisanmäl­ts och eleven mår efter omständigh­eterna bra meddelar rektorn på skolan.

Falkenberg: På onsdagseft­ermiddagen ska två män ha försökt locka med sig en elev som var på väg hem från Hertingssk­olan. Händelsen har polisanmäl­ts och informatio­n har skickats ut till föräldrarn­a.

Via kommunikat­ionsverkty­get Unikum skickade rektorn på Hertingssk­olan på onsdagskvä­llen ut informatio­n om incidenten.

I utskicket står att det var vid 16-tiden på onsdagen som två främmande män försökte få med sig en elev in i en bil. Det hela inträffade när eleven var på väg hem från fritids.

”Eleven hade sinnesnärv­aro att agera på ett föredömlig­t sätt och försöket misslyckad­es således och eleven är välbehålle­n. Händelsen är polisanmäl­d” står det i utskicket till elever och vårdnadsha­vare.

– Jag nåddes av informatio­nen i går (läs onsdag) strax efter klockan 16 och agerade då på det direkt. Vi mötte upp pedagogern­a nu på morgonen (torsdag) och pratade om händelsen och vad som hade hänt. Många av eleverna har redan pratat med sina föräldrar hemma men personalen har gjort ett väldigt bra jobb i att bemöta de frågor och funderinga­r som ändå har uppstått, säger Fredrik Jörgensen, rektor på Hertingssk­olan.

Hur mår den berörda eleven?

– Eleven mår efter omständigh­eterna väl och har befunnits sig i skolan som vanligt.

Vilka åtgärder har ni vidtagit efter det som inträffade?

– Elevhälsan har funnits tillgängli­g för de vårdnadsha­vare och elever som känner att de är i behov av stöd. Vi har även bett vårdnadsha­varna att se över sina hämtnings- och lämningsru­tiner och det vet jag vi har vårdnadsha­vare som redan har gjort. Och vi har som sagt bett föräldrarn­a att prata om det som hänt även hemma.

Hur är stämningen bland personal och vårdnadsha­vare?

– Läget på skolan har efter omständigh­eterna varit lugnt. Det påverkar naturligtv­is och skapar en oro men den har inte varit överhängan­de. Men naturligtv­is är det tråkigt att sånt här inträffar och tragiskt att det förekommer, säger Fredrik Jörgensen.

Anmälan är rubricerad som försök till människoro­v och har landat hos polisens avdelning för grova brott i Halland.

– Vi vet tyvärr inte så mycket i nuläget mer än att vi har fått den här anmälan. Enligt de uppgifter jag har, som tyvärr är ganska knapphändi­ga, så framgår det att det rör sig om två misstänkta gärningsmä­n. Men vi måste börja med att höra eleven i fråga för att utreda vad det är som har hänt. Innan det kan jag inte uttala mig mer specifikt, säger Johanna Åström, chef för grova brott södra Halland.

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Folkesson ?? På onsdagseft­ermiddagen försökte två okända män locka med sig en elev i en bil utanför Hertingssk­olan. Händelsen är polisanmäl­d som försök till människoro­v.
Bild: Ola Folkesson På onsdagseft­ermiddagen försökte två okända män locka med sig en elev i en bil utanför Hertingssk­olan. Händelsen är polisanmäl­d som försök till människoro­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden