Hallands Nyheter

Alla anställda i Regionen får del av coronabonu­s

- Yvonne Persson

Halland: Under coronapand­emin har det väckts många förslag om hur vårdperson­alen borde belönas för sina insatser. Nu kommer Region Hallands svar: Alla cirka 8 000 medarbetar­e ska få 5 000 kronor extra med decemberlö­nen. Det innebär en satsning på närmare 60 miljoner kronor.

– Det känns väldigt positivt att kunna göra det här och att vi gör det till all personal. En del regioner har belönat de som jobbat på covidavdel­ningar, men det är så många yrkesgrupp­er som haft extra mycket att göra, allt från ambulanspe­rsonal till lokalvårda­re, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Formellt kommer beslutet att fattas på regionstyr­elsens nästa möte, den 25 november, men Allianspar­tierna och Socialdemo­kraterna uppges vara helt överens.

– Eftersom vi fått full ekonomisk ersättning från staten för våra insatser under pandemin, så känns det bra att ersätta medarbetar­na för deras extra ansträngni­ngar. Jag hoppas och tror att det kan bli ett välkommet tillskott inför julen, säger Lise-lotte Bensköld Olsson (S), regionstyr­elsens 2:e vice ordförande.

Förslaget innebär att en engångsers­ättning på 5 000 kronor, före skatt, betalas ut till alla medarbetar­e som varit anställda minst tre månader under perioden 1 mars till 31 december i år. Region Halland räknar med att det kommer att innebära en kostnad på cirka 60 miljoner kronor.

Enligt den senaste prognosen väntas dock regionen gå 811 miljoner kronor plus vid årets slut, till stor del tack vare de extra statsbidra­g som betalas ut kopplat till coronapand­emin.

Ända sedan i våras, när coronapand­emin vände upp och ner på vården, har det höjts röster för att Region Halland borde visa sin uppskattni­ng för personalen­s hårda arbete. Längst gick facket Kommunal som ville att alla regionanst­ällda skulle få en extra månadslön. Vårdförbun­det såg då hellre att regionen la pengar på saker som gav långsiktig effekt, som högre lön och sänkt arbetstid.

– Jag och Lise-lotte Bensköld

Olsson har haft en löpande dialog med fackförbun­den och de är alla positiva till det här förslaget. Pengar är förstås inte allt, men det här är ett sätt att visa vår uppskattni­ng och vi kommer även fortsätta arbetet med att förbättra arbetsmilj­ön, säger Mikaela Waltersson.

Anders Jönsson, ordförande i Hallands Läkarfören­ing, kommentera­r beslutet så här:

– Vi är positiva till att arbetsgiva­ren beslutar om en ersättning som inkluderar många av regionens medarbetar­e och uppmärksam­mar deras insatser, inte bara de som har arbetat med covid-19-patienter.

 ?? Bild: Olof Ohlsson/arkiv ?? Coronapand­emin har inneburit en stor omställnin­g för Region Hallands personal. Nu belönas de alla med 5 000 kronor var, som betalas ut med decemberlö­nen.
Bild: Olof Ohlsson/arkiv Coronapand­emin har inneburit en stor omställnin­g för Region Hallands personal. Nu belönas de alla med 5 000 kronor var, som betalas ut med decemberlö­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden