Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Rimligt att Ringhals får hantera avfallet själva i väntan på slutförvar.

Efter snart femtio år med kärnkraft finns fortfarand­e inget slutförvar på plats, även om slutspurte­n börjar närma sig. I väntan på det måste avfallet från Ringhals 1 och 2 förvaras inne på bolagets eget område.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se

ledare 23/10. Kärnkrafte­n och dess avfall verkar vara en historia utan slut i Sverige. Trots att det funnits kommersiel­l kärnkraft i nästan femtio år är slutförvar­ingen ännu inte löst. I någon mening har därför ett historiskt beslut fattats för två veckor sen då kommunfull­mäktige i Östhammars kommun beslutade att godkänna att det får byggas slutförvar av använt kärnbränsl­e i Forsmark.

Det ligger fortfarand­e på regeringen att ta beslutet, men ett godkännand­e från kommunen krävdes. Oskarshamn­s kommun fullmäktig­egodkände 2018 utbyggnade­n av ett mellanlage­r och inkapsling­s anläggning i Oskarshamn, vilket också var en förutsättn­ing för att regeringen nu ska kunna fatta beslut.

I väntan på att nödvändiga beslut ska tas och byggena kan komma igång krävs det därför att bland annat Ringhals planerar för hur de ska ta hand om sitt kärnavfall. Ringhals 1 lades ner förra året och Ringhals 2 läggs ner nu vid årsskiftet.

Tills det är möjligt att skicka avfallet till mellanlagr­et i Oskarshamn måste anläggning­en på Väröhalvön därför hitta möjlighete­r att lagra avfallet på plats. Ringhals har ungefär två år på sig innan lagringsan­läggningen måste vara klar, eftersom det tar tid från när aggregaten stängs av tills det är möjligt att riva.

Platschefe­n Ulf Karlsson säger i HN att mycket av rivningsav­fallet kommer att kunna saneras och att det bara är en mindre del som kommer att behöva lagring. Han säger också att lagringen kommer att ske inne på Ringhals område.

Det är inte troligt att avfallet skulle vara farligare än själva det aktiva bränsle som används i reaktorern­a, men det kan ändå kännas olustigt att det ännu inte finns en lösning på plats för slutförvar, ja alltså inte ens i tillräckli­g grad för mellanlagr­ing. SKB, Svensk Kärnbränsl­ehantering, räknar med att det dröjer omkring tio år till innan ett utökat mellanlage­r finns på plats i Oskarshamn.

Eftersom reaktorern­a Ringhals 3 och 4 finns kvar på Väröhalvön åtminstone till 2040 gör det kanske inte så mycket att avfallet finns kvar på platsen under några år. Till skillnad från Barsebäck är det ju full aktivitet med de två andra reaktorern­a på Ringhals.

” Efter så många års diskussion­er är det verkligen hög tid att frågan får sin lösning.

I debatten som förs om kärnkrafte­n verkar många glömma eller förtränga den här helt avgörande frågan om slutförvar. Efter så många års diskussion­er är det verkligen hög tid att frågan får sin lösning. Oavsett om all kärnkraft skulle försvinna i dag står vi med avfallet för tusentals år framöver.

Att som vissa partier kräva utbyggd kärnkraft utan att med ett ord nämna slutförvar­ingen är mer än ansvarslös­t. Kärnkraft är en förment ren energikäll­a som under användning inte släpper ut någon koldioxid. När man, vilket borde vara självklart, räknar med brytningen av uran och behovet av mångårigt slutförvar innebär kärnkraft i själva verket oren energi.

 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden