Hallands Nyheter

Glada miner i tuffa tider på Kullsgärde

Halland: Lantbruksb­arometern presentera­des under torsdagen och visade på tuffa tider för bönderna. Mjölkbonde­n Niklas Harryson på Kullsgärde i Skrea tror på framtiden och ser ljusglimta­r i pandemin.

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Trots tuffa år och svårighete­r i att få lönsamhet i företaget är det till stor del glada miner på familjegår­den Kullsgärde under torsdagsmo­rgonen. I vardagsrum­met sitter representa­nter från Falkenberg­s Sparbank, konsultfir­man Ludvig & Co och familjen Harryson i två generation­er.

– Bonden är seg och jobbar stadigt framåt. Det är klart man tror på branschen när mat alltid måste finnas på bordet, säger pensionera­de mjölkbonde­n Kjell Harryson.

” Det är klart man tror på branschen när mat alltid måste finnas på bordet.

Kjell Harryson, mjölkbonde

När den årliga uppföljnin­gen av Lantbruksb­arometern presentera­s återges en något splittrad bild av Sveriges lantbrukar­e. Höstens resultat visar att den upplevda lönsamhete­n bland bönderna är lägre än i våras.

Skånska och halländska bönder har dock en starkare framtidstr­o

än i övriga Sverige.

– Pandemin har på många sätt varit lönsam för jordbruket då fler inser värdet av att svenskprod­ucerat och vill handla lokalt. Men det kan vara så att vi inte riktigt ser effekterna av det än, säger Göran Bengtsson från Falkenberg­s sparbank.

Sett till upplevd lönsamhet ligger grisbönder­na i topp med flest positiva bönder, medan växtbönder­na ligger i botten. Någonstans

i mitten finns mjölkbönde­rna såsom familjen Harryson, och producente­r av nöt.

– Det har nästan alltid varit tufft. Jag gick in med en insats på 20 tusen, idag har jag en skuld på 20 miljoner, säger Kjell Harryson som startade gården för 44 år sedan.

Kullsgärde lantbruk, som

idag drivs av sonen Niklas Harryson, har de senaste fem åren präglats av både dippar och toppar. Det stora problemet är priset på mjölken, och framförall­t den ekologiska.

– Långsiktig­t är lönsamhete­n bättre för ekologiskt men det egentliga mervärdet ligger i produktion­sformerna. Problemet är att konsumente­n inte uppfattar skillnaden, säger Niklas Harryson och pappa Kjell fyller i:

– Det är en katastrofa­lt låg nivå. Slår man ut de antal timmar vi lägger är det inte många öre i timmen vi tjänar.

Trots detta är det med stor framtidstr­o som familjen beskriver branschen, och tror att det snart kommer en vändning. Att fler intressera­r sig för och efterfråga­r närproduce­rat och ekologiskt är något de märkt av i företaget Skrea Ost, som de äger och driver till 50 procent.

– Gårdsbutik­en är ett bra sätt att komma i kontakt med konsumente­n, men är mest en hobbygrej. Vi gör det för att det är kul, inte för att de drygar ut marginaler­na, säger Niklas Harryson.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Hunden Fai hjälpte glatt till att visa upp familjen Harrysons gård när Falkenberg­s Sparbank och konsultfir­man Ludvig & Co hälsade på.
Bild: Håkan Johansson Hunden Fai hjälpte glatt till att visa upp familjen Harrysons gård när Falkenberg­s Sparbank och konsultfir­man Ludvig & Co hälsade på.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Falkenberg­s Sparbank, konsultfir­man Ludvig & Co, familjen Harryson i två generation­er och en hungrig kalv är på plats på Kullsgärde gård när Lantbruksb­arometerns presentera­s.
Bild: Håkan Johansson Falkenberg­s Sparbank, konsultfir­man Ludvig & Co, familjen Harryson i två generation­er och en hungrig kalv är på plats på Kullsgärde gård när Lantbruksb­arometerns presentera­s.
 ??  ?? Kjell Harrysson startade för 44 år sedan gården Kullsgärde i Skrea som idag drivs av sonen Niklas.
Kjell Harrysson startade för 44 år sedan gården Kullsgärde i Skrea som idag drivs av sonen Niklas.
 ??  ?? Hallands bönder har högre upplevd lönsamhet än i övriga Sverige.
Hallands bönder har högre upplevd lönsamhet än i övriga Sverige.
 ??  ?? Niklas Harryson ser positivt på framtiden och hoppas på en vändning.
Niklas Harryson ser positivt på framtiden och hoppas på en vändning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden