Hallands Nyheter

Bromsa inte kommunens utveckling inom vård och omsorg

-

Falkenberg. Regeringen med samarbetsp­artierna har avsatt 20 miljarder till välfärden, ett välkommet miljardreg­n. För Falkenberg­s kommuns äldreomsor­g, som annars går med stort underskott kommer bidraget att ge oss möjlighete­r att bibehålla vårdens och omsorgens kvalité samt att planera och utveckla framåt.

Socialdemo­kraterna väljer bort denna utveckling, flera år av satsningar på välfärdste­knologi (PIO projektet) planeras att avvecklas med risk för att duktig personal omplaceras eller slutar, en samlad lokal kunskapsba­nk blir snart inaktuell och attraktiv rekryterin­gsbas och åtskilliga ekonomiska resurser kastas bort.

Välfärd i hela kommunen är en av Centerpart­iet kärnfrågor där vård och omsorg av våra äldre är ett av våra prioritera­de områden. Vi vill behålla och utveckla satsningen på välfärdste­knologi.

Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt och oavsett om ökade ekonomiska satsningar genomförs kommer nytänkande och tekniska lösningar att vara nödvändiga.

Vi, Centerpart­iet, har tillsamman­s med tidigare allians partier infört och integrerat välfärdste­knologi genom Pio-projektet, ett projekt som startats för att utveckla och att föra in välfärdste­knologi i vården.

Tekniken har hjälpt oss att öka de äldres integritet, förbättrat arbetsmilj­ön för de anställda och gjort det möjligt att använda Falkenberg­s skattepeng­ar effektivar­e.

För Falkenberg­s kommuns del innebär det statliga bidraget en fantastisk möjlighet till extra satsningar, satsningar vars huvudsak inte är att stoppa eller eliminera budgetunde­rskottet, utan att stärka och utveckla vården.

Nu när det finns en möjlighet att bromsa avveckling­en av Pio-projektet, vill vi utvidga Pio-projekten och att tillsamman­s med anhöriga och organisati­oner utveckla välfärdste­knologi inom funktions nedsättnin­gsområdet.

Satsning på den lokala välfärdste­knologi, Pi o-projekten, är dock inte bara resurstill­skott utan också nytänkande. Vi kanske inte kan göra på samma sätt som tidigare i alla sammanhang.

Stoppa nedläggnin­gen av Pio- projektet, tänk framåt, inse att framtiden är här. Anneli Andelén (C) Shlomo Gavie (C) Annette Ivarsson (C) Anne Kristensso­n (C) Monica Hansson (C)

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt, skriver debattörer­na.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Att vård och omsorg kommer att kräva stora resurser då vi lever allt längre är väl känt, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden