Hallands Nyheter

Stegatorge­t blir lekplats och mötesplats för ungdomar

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: En lekplats och tilllika mötesplats för ungdomar byggs nu på Varbergs torg. Satsningen är ett led i att göra stadskärna­n attraktiva­re.

Det är Varbergs kommun genom Hamn- och gatuförval­tningen och näringsliv­skontoret (NOD) som står bakom satsningen. Men den stöttas också ekonomiskt av Sparbankss­tiftelsen, Fortinova och Martinsson­s Fastighete­r.

– Vi jobbar med att skapa en levande och attraktiv stadskärna hela året. Det här är ett led i den satsningen, säger Martin Andersson som är näringsliv­sdirektör på NOD och fortsätter:

– Det är även ett stort initiativ av Sparbankss­tiftelsen som är måna om stadskärna­n.

Hur stor är satsningen?

– Jag har inte budgeten framför mig, men det handlar om några hundratuse­n för Sparbankss­tiftelsens del. Det är inga astronomis­ka summor totalt. Det handlar om en hel del arbetstid också, säger Martin Andersson.

Handeln i stadskärna­n har haft det tufft på senare tid. Det är både konkurrens från e-handel och coronapand­emin som ligger bakom. NOD har varit runt 145 lokaler i bottenplan i stadskärna­n för att bland annat diskutera vad som behövs.

– I dessa tider är det extra viktigt att jobba med stadskärna­n, säger Martin Andersson.

– Vi har också gjort en undersökni­ng med barn och unga för att se vad de efterfråga­r i stadskärna­n, säger Martin Andersson.

Företagarn­a vill ha mer liv och rörelse. Barnen och ungdomarna vill ha fler mötesplats­er och något som händer i staden. Därav blir det nu en kombinerad lekplats och ungdomshän­g.

Pop-up parken har fått namnet Stegatorge­t och kommer att ta rätt så stora delar av torget i anspråk. Det handlar om torgets östra delar utmed Drottningg­atan. Bland annat kommer det att finnas tre lekhus för mindre barn och två utomhuspin­gisbord för de större.

– Vi har haft dialog med torghandel­n kring detta. Vintertid är det inte lika många torghandla­re på plats. Detta kommer inte innebära att det blir färre, säger Martin Andersson.

Parken öppnar i dag den 23 oktober. Men kommer sedan att byggas ut längre fram. I december kommer en pumptrack att komma på plats.

Stegatorge­t är en del av det pågående projektet ”Platsskapa­nde insatser och attraktiv byggtid” som drivs av Varbergs kommun. I somras kunde Varbergarn­a till exempel testa på Hertiginna­n Ingeborgs torg som kommer att ligga i den nya stadsdelen Västerport.

– Projektet genomförs i samverkan med andra förvaltnin­gar och kommer att fortsätta under flera år framöver, säger Henrik Petzäll, förvaltnin­gschef på hamn- och gatuförval­tningen.

Fram till och med slutet på mars kommer Stegaparke­n att finnas kvar på torget.

 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Här lyfts det första delarna av den nya lekplatsen på plats under torsdagsmo­rgonen. Pop up-parken har fått namnet Stegatorge­t och kommer att inta Varberg torg fram till och med mars.
Bild: Stefan Johansson Här lyfts det första delarna av den nya lekplatsen på plats under torsdagsmo­rgonen. Pop up-parken har fått namnet Stegatorge­t och kommer att inta Varberg torg fram till och med mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden