Hallands Nyheter

Döende kvinna fick bristfälli­g vård

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: En patient som var i livets slutskede kom in till sjukhuset i Varberg. Vården var bristfälli­g, inte sakkunnig och omsorgsful­l, konstatera­r Ivo.

Patienten hade spridd bröstcance­r och blivit sämre varför hon lades in på sjukhuset i Varberg våren 2018.

Mannen och dottern lämnade sina telefonnum­mer för att vårdperson­alen skulle kontakta dem om kvinnan skulle bli sämre.

När mannen ringde till avdelninge­n några timmar senare fick de veta att kvinnan ramlat och inte var kontaktbar.

Trots att hon vid inskrivnin­gen knappt kunde stå på benen hade hon tillåtits att själv gå på toaletten. Det var då hon ramlade. Mannen och dottern begav sig till sjukhuset direkt.

Kvinnan var orolig, hade ont och fick upprepade krampanfal­l. Natten var fasansfull, enligt mannen som har anmält ärendet till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo. Kvinnan avled dagen därpå.

Ivo har utrett ärendet och kritiserar avdelninge­n där kvinnan vårdades.

En sjuksköter­ska har brustit i att dokumenter­a i patientjou­rnalen. Vården och behandling­en på avdelninge­n var inte sakkunnig och omhänderta­gande utifrån ett palliativt omhänderta­gande, konstatera­r Ivo i beslutet.

Anmälaren har även klagat på bemötandet men dessa delar har Ivo inte utrett eftersom de inte bedöms ha direkt betydelse för patientsäk­erheten utifrån patientsäk­erhetslage­n.

Men Ivo påminner om att närstående ska omhänderta­s med hänsyn och omtanke i samband med dödsfall.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt ?? En sjuksköter­ska brast i att dokumenter­a i patientjou­rnalen, skriver Ivo i sitt beslut. Personen på bilden har inget med händelsen att göra.
Bild: Isabell Höjman/tt En sjuksköter­ska brast i att dokumenter­a i patientjou­rnalen, skriver Ivo i sitt beslut. Personen på bilden har inget med händelsen att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden