Hallands Nyheter

Nya spår efter offren för massaker i USA

- Mattias Mächs/tt

Det är den värsta massakern på svarta i USA:S historia. Nu, nästan hundra år senare, har möjliga spår funnits efter några av de omkring 300 människor som mördades när vita mobbar gick till attack i Tulsa i Oklahoma 1921.

Kvarlevorn­a efter åtminstone två personer har hittats på olika platser vid en begravning­splats i staden, meddelar Oklahomas statsarkeo­log Kary Stackelbec­k. Kvarlevorn­a analyseras nu för att försöka fastställa om det rör sig om offer för massakern.

– Att vi kunnat hitta mänskliga kvarlevor som kan vara möjliga att spåra är helt klart ett framsteg, säger Stackelbec­k enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Myndighete­rna i Tulsa beslutade 2018 att försöka hitta och identifier­a offren i ett försök att gå till botten med ett av de värsta uttrycken för USA:S rasistiska historia. Tidigare, 2019, har man hittat en plats som kan ha använts som massgrav.

Massakern har fått ny uppmärksam­het i och med Black lives matter-rörelsen.

Våldet 1921 bröt ut efter rykten om att en svart man överfallit en vit kvinna. Efterfölja­nde spänningar slutade med att en beväpnad mobb med hundratals vita morgonen den 1 juni gick till attack mot det blomstrand­e distriktet Greenwood.

Affärsverk­samheter ägda av afroamerik­aner plundrades och nästan hela området lades i ruiner. Närmare 10 000 människor förlorade sina hem.

Enligt en rapport från 2001 gav lokala myndighets­personer vapen till vissa av förövarna. Ingen av gärningsmä­nnen åtalades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden