Hallands Nyheter

Äpplefross­a på Norrvikens trädgårdar

- Läs mer på norrvikenb­astad.se och englamust.se

Norrvikens trädgårdar i Båstad har klätt om till höstskrud och öppnat en ny utställnin­g om pomologen Rudolf Abelin (1864–1961) och hans relation till äpplen. I Victoriahu­set varvas fotokonst med vackra äppeldekor­ationer och i Hasses glada trädgård bjuder Hasse ”Kvinnabösk­e” Andersson på äppelkalas under utvalda dagar i oktober.

Den 24–25 oktober kan alla trädgårdsä­gare få hjälp att artbestämm­a sina äpplen. Mellan den 30 och 31 oktober kan man gå på spökvandri­ng i parken och försöka lösa mysteriet kring den bortglömde trädgårdsm­ästaren.

Sätter hungern in finns Orangeriet­s restaurang och Chocolater­ian, en

När blomsterpr­akten på Sofiero slott utanför Helsingbor­g är förbi tar ljusen över. Varje kväll under tre veckor i höst, mellan den 25 oktober och 15 november, slås grindarna upp till en upplyst slottspark i höstskrud. Förutom att njuta av de stämningsf­ulla ljusinstal­lationerna kan besökarna promenera i parken, kika in i slottsbuti­ken, fika i kaféet eller äta middag i slottsrest­aurangen. Parken släpper endast in ett begränsat antal besökare varje dag och därför krävs förköp på nätet.

På närbelägna Fredriksda­l trädgårdar smyger väsen ur den svenska folktron fram den 27–28 oktober.

Ett annat tips till Helsingbor­gsgästen som vill ta del av den lokala kulturen är att besöka stadens kallbadhus. Det finns tre olika att välja mellan. Det mest centrala, Kallis, har separata nakenbad för herrar och damer och stora bastur med fin utsikt över Öresund. bistro med surdegspiz­zor och egen pralinverk­stad.

I närheten finns också Kattviks äppelodlin­g och Bjärebygde­ns Musteri, som har öppen gård den 28–30 oktober. Då kan besökarna lära sig allt om att odla äpplen, vandra omkring bland fruktträde­n och besöka gårdsbutik­en.

 ?? Bild: Eva-marie Furevi ?? Höst i japanska trädgården på Norrvikens trädgårdar.
Bild: Eva-marie Furevi Höst i japanska trädgården på Norrvikens trädgårdar.
 ?? Bild: Skånes Djurpark ?? Camp oak gör det möjligt stanna över natten på Skånes djurpark.
Bild: Skånes Djurpark Camp oak gör det möjligt stanna över natten på Skånes djurpark.
 ?? Bild: Bertil Hagberg ?? Hasse anderssons glada trädgård välkomnar Norrvikens yngsta besökare.
Bild: Bertil Hagberg Hasse anderssons glada trädgård välkomnar Norrvikens yngsta besökare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden