Hallands Nyheter

Mikael Blomqvist sprang hem personligt rekord i VM

- Ludwig Billengren

Löpning i 37 timmar blev det i Backyard Ultra-vm. Sedan tvingades Mikael Blomqvist kliva av.

– Magen ballade ur, säger han.

Sugen på en löptur? Då kunde du tagit rygg på Mikael Blomqvist, 44, som tävlade i Backyard Ultra-vm. Mästerskap­et handlade om att springa så många varv som möjligt utan bortre gräns. Ett varv är 6706 meter långt och det ska löparna klara av på en timme. Minst två av landslaget­s femton deltagare behövde ta sig runt. När endast en var kvar hade nationen sprungit färdigt och då räknades antalet yards, det vill säga poäng, ihop.

För Blomqvists tog det stopp på varv 38. Då strejkade kroppen.

– Det känns lite tudelat. Jag slog personligt rekord med två varv. Men jag kom inte upp i målet på 40 varv på grund av att magen ballade ur. Jag försökte gå ut på varv 38 men tog mig bara några hundra meter.

VM ägde i år rum under andra omständigh­eter än vad som var tänkt. Mästerskap­et skulle avgjorts i USA, men det satte coronapand­emin stopp för. I stället fick de 21 deltagande länderna tävla på hemmaplan. För det svenska landslaget och Mikael Blomqvist betydde det Älvdalen, Dalarna. Där var inte förutsättn­ingarna optimala.

– Det har aldrig varit så blåsigt i Älvdalen som det var nu. Arrangören har bott här i fyra år och de har aldrig upplevt sådan blåst. Sedan var det ganska kallt och bistert. Men vi hade i alla fall lite sol så det kan vi inte klaga på. Några varv var det lite snö och hagel. Vi har inte blivit blöta. Det kunde säkert varit värre.

Löpning varv efter varv, timme efter timme. Utan sömn. Och med väldigt lite mat.

– Alla har individuel­la planer på hur och när man äter. Sedan ska man följa sin plan och samtidigt kanske någonting händer med kroppen – då gör man inte det, säger Blomqvist och fortsätter:

– Många äter någonting vid varje varv och även jag försöker göra det, antingen i dryckesfor­m eller något man kan tugga på. Men jag tror att jag åt för mycket frukt och iskall dryck ute på banan. Jag tror det var det som gjorde att min mage gick sönder. Jag tabbade mig lite.

Många hade nog ryggat ultralöpni­ng. Men inte Blomqvist. Det finns en tjusning i att springa extrema distanser.

– Charmen är nog att spränga gränser och en bekräftels­e på att visa att det går. Man vill hela tiden ta löpningen längre. Finns det någon som har satt ett rekord så vill man slå det.

Tillbaka till VM. Torbjörn Gyllebring var främste svensk med sina 55 varv. Blomqvist var delad trea i landslaget och de andra hallänning­arna Mikael Antonsson och Henrik Bengtsson sprang 33 respektive 26 varv.

För Sverige blev det en fjärdeplat­s. Vann gjorde Belgien, silvret gick till USA och Kanada kammade hem bronspenge­n.

 ?? Bild: Jacob Zocherman ?? Mikael Blomqvist blev tredje bäste svensk på Backyard Ultra-vm.
Bild: Jacob Zocherman Mikael Blomqvist blev tredje bäste svensk på Backyard Ultra-vm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden