Hallands Nyheter

Regeringen­s nya besked: 300 åskådare får släppas in

- Mikael Forsell/tt Henrik Skiöld/tt

Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen. Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatskl­ackar – alla måste sitta ner.

– De här besluten förutsätte­r att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläk­tarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläge­t i landet.

Nu släpps det in publik – men alltså bara 300 åskådare.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktiga­re ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november. Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättn­ingar att hålla det avståndet under arrangeman­get. Två personer i samma sällskap får sitta tillsamman­s, säger idrottsmin­ister Amanda Lind (MP).

Statsminis­tern är tydlig med att idrottsrör­elsen måste hålla sig till reglerna, så att smittsprid­ningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndighete­r att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangeman­g där bedömninge­n görs att faran för smittsprid­ning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd politik på arenorna på grund av risken för smittsprid­ning.

Coronaläge­t har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintä­kter för att klara sin ekonomi.

Flera inom idrottsrör­elsen har riktat kritik mot publikbegr­änsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsom­yndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivt­rafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktio­nerna.

Men företrädar­e för idrotten har beskrivit det som ett storstadsf­enomen och krävt lokala restriktio­ner.

Organisati­onen Svensk Elitfotbol­l har dessutom presentera­t ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

Mats Enquist

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experiment­erat med att släppa in 50 personer på läktarna – för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankoms­ter.

Kan det här rädda några föreningar?

– Det ser väldigt olika ut. Vi har skjutit till flera miljarder i riktat stöd men det kommer att vara en fortsatt tuff situation. Det här innebär att alla de som har längtat efter kultur och idrott i sina liv har en lite större möjlighet att få det, säger Amanda Lind. generalsek­reterare Svensk Elitfotbol­l

ihärdigt försökt få regeringen och berörda myndighete­r att tillåta publik i liten skala.

– Det känns som en positiv feedback på de ansträngni­ngar som har gjorts. Sedan är det en lång resa kvar, men vi tar den ett steg i taget. Det här var en bra start, säger Enquist.

Regeringsb­eslutet är ett lika tydligt som efterlängt­at mandat som ges elitfotbol­len att visa att den klarar att ta en in begränsat med publik.

– Det är en utmaning vi har bett om att få rätt länge och det är vi glada för. Jag tror att vi kommer att sköta det alldeles utmärkt och sedan får vi ta en diskussion allt eftersom, allt från smittskydd­släge och annat, vad vi kan finnas på för nivåer. Rent principiel­lt var det viktiga att vi får en signal att man har bekräftat och litar på att vi kan ha säkra evenemang.

– Nu är det upp till oss att visa det också, säger Enquist.

En och annan kanske tycker att beskedet att tillåta publik kommer för sent och är för lite för fotbollen.

– Det är klart att vi har tyckt det länge, men det är ingen vits med att hänga upp sig på vad som varit. Det är meningslös­t att älta det. Nu tittar vi framåt.

– Det påverkar oss inte ekonomiskt men det är ett steg fram. Jag tror man måste orka tänka så. Det är en signal att man har lyssnat på oss. Jag hoppas att man, om vi sköter det så bra som vi tror att vi kan göra, kan öppna för ytterligar­e publik, säger Mats Enquist.

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Statsminis­ter Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna.
Bild: Pontus Lundahl Statsminis­ter Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden