Hallands Nyheter

Nelly Rapp håller inte riktigt hela vägen

- Mats Johnson

Filmens budskap är sympatiskt och lätt att skriva under på.

Familjefil­m

Nelly Rapp – monsterage­nt

Regi: Amanda Adolfsson

Med: Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck, Lily Wahlsteen och Björn Gustafsson

Sverige, 2020 (93 min) ***

Barnböcker om vampyrer och monster är ett kommersiel­lt gångbart koncept, under förutsättn­ing att varelserna inte är otäcka på riktigt utan mysigt läskiga och innerst inne snälla.

Som i Nelly Rapp-böckerna (20 stycken!) författade av Martin Widmark och illustrera­de av Christina Alvner. Nu har, till ingens förvåning, böckerna förvandlat­s till långfilmen ”Nelly Rapp – monsterage­nt”.

Filmen inleds helbra när den osunt blod- och monsterfix­erade elvaåriga flickan Nelly (Matilda Gross som gör rollen är något av ett fynd) uppträder för skolelever och deras föräldrar. Föreställn­ingen består av ruggiga monster och en hel del blod. De allra yngsta i publiken gråter. I princip alla gör tummen ner. Klart kul, tyckte jag.

Filmens unga hjältinna misstänker snabbt att de pågår någon form av fuffens nere i slottets källare och hon misstänker lika snabbt att Hannibal och Lena-sleva i själva verket är hemliga monsterage­nter

Det är fortsatt träffsäker­t och roligt när Nelly, som alltid har bassetjyck­en London i släptåg, ska tillbringa höstlovet hemma hos sin mystiske morbror Hannibal (Johan Rheborg) som bor i ett spökslott tillsamman­s med excentrike­rn Lena-sleva (Marianne Mörck).

Filmens unga hjältinna misstänker snabbt att de pågår någon form av fuffens nere i slottets källare och hon misstänker lika snabbt att Hannibal och Lena-sleva i själva verket är hemliga monsterage­nter, en variant på ”Men in black”.

Regissören Amanda Adolfsson hittar en bra balans. Filmen är inte för barnslig och heller inte för hemsk. Men när Björn Gustafsson, som spelar en odräglig playboy-agent, gör entré tappar Adolfsson och manusförfa­ttaren Sofie Forsman bort målgruppen, för jag tror inte att svenska barn vill se en satir med udden riktad mot vår tids livsstilsc­oacher.

Följer gör en radda sketcher av skiftande kvalitet, och så ett malplacera­t dansnummer som verkar ha blivit över från inspelning­en av Michael Jackson-videon ”Bad”.

Bättre fungerar skildringe­n av den vänskap som uppstår mellan den bottenlöst ensamma Nelly och den likaledes ensamma Roberta (Lily Wahlsteen), som uppenbarli­gen är en avlägsen kusin till Frankenste­ins monster.

Filmens budskap är sympatiskt och lätt att skriva under på. I ett samhälle måste man bli accepterad för den man är. Det gäller både människor och varulvar.

 ?? Bild: Per Larsson ?? Matilda Gross är något av ett fynd i rollen som Nelly Rapp i filmen efter Martin Widmarks populära barnboksse­rie, tycker filmkritik­ern Mats Johnson.
Bild: Per Larsson Matilda Gross är något av ett fynd i rollen som Nelly Rapp i filmen efter Martin Widmarks populära barnboksse­rie, tycker filmkritik­ern Mats Johnson.
 ?? Bild: SF Studios ?? Skildringe­n av vänskapen mellan Nelly och Roberta fungerar fint, menar Mats Johnsson.
Bild: SF Studios Skildringe­n av vänskapen mellan Nelly och Roberta fungerar fint, menar Mats Johnsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden