Hallands Nyheter

Pandemin får fler att vilja föda hemma

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

När sjukhusen stängde dörrarna för ytterligar­e anhöriga lockades Maja Persson mer och mer att föda hemma. Det, och minnet av en tidigare sjukhusför­lossning, fick henne och partnern Marcus Werlid att anlita en barnmorska, hyra en förlossnin­gspool och träffa sin dotter för första gången hemma i vardagsrum­met.

De är inte ensamma. Privata barnmorsko­r vittnar om att allt fler vill föda hemma under pandemin – men är det bättre än på sjukhus?

Maja Persson stod på knä i förlossnin­gspoolen, med den blivande pappan Marcus Werlid framför sig och sin mamma, syster och nioåriga dotter Lovis Persson Hasselberg bakom. Klockan

10.25 föddes dottern Irma Persson Werlid hemma i familjens vardagsrum i lägenheten i Brämaregår­den.

– Det var så häftigt och härligt, att Lovis var med, att alla var där. Det var skönt att se min tapet, mina gardiner och sedan vara i vår säng med våra lakan som luktar hemma. Allt kändes skönt och tryggt, säger Maja Persson, fyra månader efter sin första hemförloss­ning.

Även hennes nioåriga dotter Lovis minns födseln:

– Det var väldigt roligt och spännande. Det var ett skrik som mamma skulle göra när Irma skulle ut. Det kändes annorlunda.

Var du glad eller kändes det läskigt?

– Jag var bara glad.

När coronapand­emin slog till beslutade flera sjukhus i Sverige att bara en anhörig skulle få vara med vid förlossnin­gar.

I juli rapportera­de den privata vårdgivare­n Barnmorske­teamet i Göteborg att de har sett en ökning på 300 procent av hemförloss­ningar det senaste året. Det hade då rört sig om ett 30-tal fler patienter än ifjol.

När Maja och Marcus fortfarand­e övervägde en sjukhusför­lossning var planen att han, Lovis och en av Majas vänner skulle vara med.

– Så kom pandemin. Det var väl inte på grund av corona som vi valde hemförloss­ning, men det har påverkat i den riktningen, säger Maja Persson.

Agneta Bergenheim, barnmorska­n som var med när Irma föddes, har arbetat som barnmorska på både sjukhus och hemförloss­ningar i Sverige och flera grannlände­r. Hon har också märkt att antalet hemförloss­ningar ökat sedan pandemins utbrott.

Från att ha haft runt en förlossnin­g i månaden har hon nu upp mot fyra.

Men framför allt var det minnet av när första dottern Lovis föddes på sjukhus som fick Maja att tänka om inför barn nummer två. Då hade hon fastnat i trafikköer på väg till sjukhuset, personalen hade varit stressad över dotterns hjärtljud och Maja kände att de pratade om henne i stället för med henne.

– Känslan var att jag var mer som en grillkorv på min första förlossnin­g, men kock på min andra.

Enligt Barnmorske­förbundet sker 0,1 procent av alla förlossnin­gar i Sverige i hemmet, jämfört med två procent i Danmark och 20 procent i Nederlände­rna.

Att vara helt överens om rekommenda­tioner för hemförloss­ning är svårt, skriver Barnmorske­förbundet, eftersom den forskning som finns i ämnet varierar i utförande och kvalitet. Förbundet tycker dock att kvinnor som vill föda barn

i hemmet med stöd av barnmorska ska erbjudas det inom offentlig verksamhet. Dessutom ser förbundet inte något skäl att avråda från planerad hemförloss­ning, så länge det handlar om en normal graviditet, förväntat normal förlossnin­g och förutsatt att det sker en riskbedömn­ing.

Även Sahlgrensk­a akademin skrev 2014 att forskning på området inte har funnit några skäl att avråda friska kvinnor i höginkomst­länder från en planerad hemförloss­ning, så länge kvinnan uppfyller vissa kriterier.

Andra studier har också pekat på att färre kvinnor spricker eller behöver bli klippta när de föder hemma och att planerade hemförloss­ningar oftare har inneburit spontan vaginal förlossnin­g med färre allvarliga bristninga­r.

Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) är en specialite­tsförening inom Sveriges Läkarförbu­nd och de anser att hemförloss­ning inte är önskvärd av säkerhetss­käl, baserat på klinisk erfarenhet.

– Den viktigaste anledninge­n till det är att en förlossnin­g snabbt kan, över bara ett par minuter, övergå till en risksituat­ion för mamman och barnet. Det finns inga förlossnin­gar som är helt riskfria, även om vi på olika sätt försöker bedöma graviditet­er och förlossnin­gar, säger Anna Hagman, ordförande för SFOG:S arbetsgrup­p för frågor kring graviditet och förlossnin­g samt förlossnin­gsöverläka­re på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

Enligt SFOG är evidensläg­et för hemförloss­ningar oklart.

– För att man ska kunna säga säkert att det finns evidens behöver man göra studier där man slumpar kvinnor som har fött hemma och på sjukhus och ha helt jämförbara grupper, säger Anna Hagman som förklarar att den typen av studier är svåra att utföra.

– De studier som är gjorda visar ökad risk för barnet och ökad barndödlig­het. Men det är ovanliga utfall vi pratar om och det behövs stora studier, säger Anna Hagman.

Hon pekar på att flera studier visar ökad risk för barnet och ökad barndödlig­het, samt att en studie från Norden och Irland visar att 40 procent av förstföder­skorna och 10 procent av omfödersko­rna behövde flyttas till sjukhus.

– Det kan ju upplevas som mycket traumatisk­t att behöva flyttas mitt under eller precis efter förlossnin­gen, säger hon.

Agneta Bergenheim förespråka­r hemförloss­ningar så länge allt tyder på att graviditet­en har varit normal och att förlossnin­gen också förväntas bli det.

– Från mitt perspektiv är inte födande främst en medicinsk händelse utan en existentie­ll upplevelse. När man har förberett på MVC och har kunskap om kvinnans tillstånd så kan man faktiskt lämna risktänkan­det och se på möjlighete­rna istället, säger hon och berättar att många kvinnor känner att de inte har blivit sedda under sin sjukhusför­lossning, att de inte har känt sig trygga.

– Då finns det en stor risk att kroppen låser sig och inte släpper fram barnet. Den stora fördelen är att kvinnan har kontinuite­t i sin egen miljö och att jag som har etablerat en relation med den gravida kommer när de vill och stannar kvar.

Marcus Werlid var först väldigt tveksam till att Maja Persson skulle föda hemma.

– Jag sade nej, tror jag. Men jag hade lovat och ville ge henne de bästa förutsättn­ingarna till en bra förlossnin­g, så jag började läsa på. Sakta så väcktes det inom mig, berättar han.

Paret träffade flera barnmorsko­r som arbetar med hemförloss­ningar och pratade med barnmorska­n på mödravårds­centralen. Maja träffade även en obstetrike­r som avrådde henne från att föda hemma med tanke på Lovis hjärtljud under förra förlossnin­gen, även om dottern föddes helt frisk.

– Han sade att en förlossnin­g inte ska vara mysig, utan att det är en bebis som ska ut och överleva. Och jag kände att jo, en förlossnin­g kan vara mysig, häftig, hemsk och smärtsam. Men man behöver inte göra avkall på att man känner sig trygg, säger Maja.

Hon ville också ha en barnmorska som kunde vara med henne hela tiden om hon behövde det och hon ville föda i vatten.

– Det kan man inte garantera att man

Det finns inga förlossnin­gar som är helt riskfria, även om vi på olika sätt försöker bedöma graviditet­er och förlossnin­gar.

Anna Hagman, förlossnin­gsläkare

får på sjukhus, säger hon, samtidigt som hon poängterar att hon var beredd på att åka till sjukhus om det behövdes eller om hon skulle ändra sig.

Enligt en doktorsavh­andling från 2008 var dödlighete­n hos nyfödda barn vid en planerad hemförloss­ning 2,2 per tusen inom fyra veckor efter förlossnin­gen. Det var något fler jämfört med de barn som föddes på sjukhus: 0,6 per tusen.

Enligt en studie som publicerad­es i Internatio­nal Journal of Womens Health 2015 visar en del undersökni­ngar från olika länder på en ökning av dödsfall bland nyfödda vid hemförloss­ningar. Däremot skriver författarn­a att en majoritet av forskninge­n har visat att nyfödda inte löper en större risk att dö vid en hemförloss­ning än på sjukhus.

Anna Hagman, förlossnin­gsöverläka­re, berättar att den absolut viktigaste risken vid en förlossnin­g är att barnet visar tecken på att inte må bra och behöver förlösas omedelbart.

– Det kan man inte göra hemma. På sjukhus finns det team med barnläkare som står redo. Som kvinna kan man välja att föda hemma, men ett barn kan inte välja var det vill bli fött, säger hon och fortsätter:

– Sedan har vi kvinnorna och ur det historiska perspektiv­et och i omvärlden så är den vanligaste dödsorsake­n bland kvinnor fortfarand­e att de förblöder under graviditet och förlossnin­g. Vissa åtgärder kan man göra i hemmet, men inte alla.

Hur resonerar ni kring att få föda på en plats där man känner sig trygg och inte upplever den stress som vissa upplever på sjukhus?

– Kvinnor som föder barn är i stort sett alltid under någon form av stress. Vi som jobbar på förlossnin­gskliniker, vår uppgift är att skapa en miljö så de känner sig trygga när de kommer till oss. Lyckas vi inte med det så får vi ta till oss det och arbeta för att göra situatione­n bättre, säger Anna Hagman.

– Det är sorgligt när kvinnan väljer att föda hemma för att de känner sig otrygga på sjukhus, samtidigt som man får respektera att kvinnan har ett eget val.

Utöver att inte alla kan få bidrag för att föda hemma ser inte Agneta Bergenheim några nackdelar med att föda hemma, varken för barnet eller den som föder.

Men det finns väl en risk för oförutsedd­a komplikati­oner som kräver snabb vård?

– Det är viktigt när vi planerar en förlossnin­g att vi pratar om de här aspekterna och förstår sambandet. Jag har grejer i väskan som jag tar om det behövs, säger Agneta Bergenheim som berättar att av ungefär 200 hemförloss­ningar har hon behövt använda livmodersa­mmandragan­de läkemedel för att kvinnan har börjat blöda två gånger.

När hon planerar förlossnin­gar brukar hon prata med de som ska föda om vanliga orsaker till komplikati­oner.

– Vi pratar om den forskning som faktiskt finns kring hemförloss­ningar och som visar på att det är tryggt och säkert att föda hemma om man selekterar, säger Agneta Bergenheim och förklarar att det handlar om att välja de gravida som utgör en låg risk och förväntas ha en normal förlossnin­g.

Samtidigt rekommende­rar hon inte att föda hemma utan en barnmorska.

– Vi har en kompetens att ingripa och hjälpa till om något akut, oförutsett händer. Samtidigt känner jag en ödmjukhet inför vuxna människors val. Om ett föräldrapa­r absolut inte vill föda på sjukhus och inte har någon barnmorska men kanske har med en doula så har jag full respekt för det, men beklagar att förlossnin­gsvården ser ut som den gör så inte alla kan ha en barnmorska vid sig.

Gällande komplikati­oner känner Maja och Marcus att de hade ärliga samtal med barnmorska­n som berättade vad hon skulle göra om barnet skulle fastna, om Maja skulle börja blöda mycket eller om barnet skulle behöva ventileras. Att de fick svar på alla sina frågor och sedan bestämde sig.

Efter att Irma hade fötts fick familjen lägga sig i sängen tillsamman­s och äta smörgåsar medan Irma ammade. Lite senare undersökte barnmorska­n både Irma och Maja och tackade sedan för sig – knappt fem timmar efter att hon hade kommit till lägenheten.

För Maja handlar det inte om att demonisera sjukhusför­lossningar utan snarare att det ska finnas fler valmöjligh­eter. Att de som vill vara på sjukhus ska få vara där, och att de som vill föda hemma ska kunna göra det.

– Jag ångrar det inte och blir det fler barn så känns det närmare till hands att föda hemma, för min upplevelse var mycket bättre här än på sjukhus, säger Maja.

Den vanligaste dödsorsake­n bland kvinnor är fortfarand­e att de förblöder under graviditet och förlossnin­g. Vissa åtgärder kan man göra i hemmet, men inte alla.

 ??  ?? Medan Maja Persson var i poolen befann sig bland annat partnern Marcus och dottern Lovis runtomkrin­g henne.
Medan Maja Persson var i poolen befann sig bland annat partnern Marcus och dottern Lovis runtomkrin­g henne.
 ??  ?? Irma i sin mammas famn, bara några ögonblick efter att hon har fötts.
Irma i sin mammas famn, bara några ögonblick efter att hon har fötts.
 ?? Bilder: Matilda Persson ??
Bilder: Matilda Persson
 ?? Bild: Privat ?? Anna Hagman, förlossnin­gsöverläka­re och ordförande för SFOG:S arbetsgrup­p för frågor kring graviditet och förlossnin­g.
Bild: Privat Anna Hagman, förlossnin­gsöverläka­re och ordförande för SFOG:S arbetsgrup­p för frågor kring graviditet och förlossnin­g.
 ?? Bilder: Stefan Berg ?? Om det skulle bli fler barn menar Maja Persson att en hemförloss­ning nu ligger närmare till hands.
Bilder: Stefan Berg Om det skulle bli fler barn menar Maja Persson att en hemförloss­ning nu ligger närmare till hands.
 ??  ?? Agneta Bergenheim har en barnmorske­väska som hon tar med till förlossnin­garna.
Agneta Bergenheim har en barnmorske­väska som hon tar med till förlossnin­garna.
 ??  ?? Fyra månader senare: Maja, Irma, Lovis och Marcus i samma vardagsrum som Irma föddes i.
Fyra månader senare: Maja, Irma, Lovis och Marcus i samma vardagsrum som Irma föddes i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden