Hallands Nyheter

Varbergspo­lis vill öppna för de med adhd

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Varberg: Carl Svane arbetar som polis i Varberg. Han tycker att Polismyndi­gheten diskrimine­rar personer med adhd, som i nuläget inte ens har möjlighet att ansöka till att bli polis.

– Det känns förlegat, säger han.

Personer med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF) har ingen möjlighet att arbeta som polis. Personer med exempelvis adhd gallras bort innan själva antagnings­processen ens inleds.

Det här anser Carl Svane från Varberg är ett brott mot diskrimine­ringslagen, vilket Polistidni­ngen var först med att berätta. Därför har han anmält Polismyndi­gheten till DO, Diskrimine­ringsombud­smannen.

– Jag rör mig mycket i sociala medier och där är frågan oerhört frekvent. Varför får man inte söka till polisen om man har en diagnos? Jag började själv fundera över det och frågan dök även upp bland personer i min närmiljö, förklarar Carl Svane och fortsätter:

– Jag har inget bra svar. I mina ögon bryter det mot diskrimine­ringslagen. Jag tycker att det här behöver belysas och att man behöver se över rutinerna. För det första måste personer med en diagnos få möjlighet att söka och visa vad de är för individer.

Motivering­en till att personer med exempelvis adhd ratas är bland annat att man som polis inte får ha medicinska hälsotills­tånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet.

” Jag rör mig mycket i sociala medier och där är frågan oerhört frekvent. Varför får man inte söka till polisen om man har en diagnos?

Carl Svane, polis

Men Carl Svane köper inte det argumentet.

Han menar att personer med adhd skulle vara en stark tillgång för polisen.

– Det finns jättemånga olika karaktärsd­rag. Till exempel uthållighe­t, du ger dig an att klara en uppgift så länge det krävs. Du lägger märke till mer detaljer än gemene man och vid kritiska tillfällen kan man fatta snabba beslut som kan vara till en fördel.

Har du själv adhd?

– Jag har själv ingen diagnos, men kan ju se i hur jag levt mitt liv att det finns många faktorer som är utmärkande drag för just detta. För mig har det handlat om självkänne­dom och vända alla egenskaper till en fördel. Jag tror att det finns många inom yrket som har adhd och dessa kollegor är fullt fungerande i jobbet.

Vad tror du att DO kommer fram till?

– Jag tror och hoppas att det är goda förutsättn­ingar att det blir en förändring. Det känns som ett gammalt och förlegat sätt. Det är ungefär som att säga till alla vänsterhän­ta att ni inte är välkomna att söka. Jag hoppas på en förändring till det bättre.

Carl Svane är dock tydlig med att poängtera att det inte är tal om att få något frikort in till polisen.

– Jag tycker bara att alla ska ha möjlighet att söka. Därefter får man visa vad man kan i urvalsproc­essen.

DO genomför just nu även en tillsyn av Försvarsma­kten och Rekryterin­gsmyndighe­ten i samma fråga. Det är oklart när ett besked från DO kommer.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Carl Svane arbetar som polis i Varberg. Han vill se en förändring i reglerna över att få söka till polis.
Bild: Privat Carl Svane arbetar som polis i Varberg. Han vill se en förändring i reglerna över att få söka till polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden