Hallands Nyheter

Demokratin i USA utsatt för attack

-

USA. Olja, gas och kolkramare­n Donald Trump har från första dagen som president visat prov på ett extremt dåligt omdöme. Han sprider rasism, lögner, ljuger och förtalar. Jag är tyvärr inte förvånad över händelsefö­rloppet i och kring Capitolium. Det var inte frågan om det skulle hända utan när. Däremot är jag förvånad över de usla säkerhetså­tgärderna kring Capitolium trots varningar. Trump uppmanade sina anhängare i vilka ingår grupper av upprorsmak­are, som består av högerextre­mister, konspirati­onsteoreti­ker och beväpnade nazister att ta sig till Capitolium. ”You are very special”. Varför kallades inte nationalga­rdet in i det kritiska läget? Den här gruppen hade lyssnat på Donald Trumps tal utanför Vita huset och uppenbarli­gen tagit uppmaninge­n att stoppa valprocess­en på blodigt allvar.

Han påstår lögnaktigt att han vunnit en jordskreds­seger. Han påstår att han förstår deras besvikelse och vrede och att han och hans anhängare blivit bestulna valet. Kaoset och våldet inne i parlaments­byggnaden tvingade folkvalda och tjänstemän att fly för livet. Fem människor miste livet och interiören vandaliser­ades. Demokratin i USA var utsatt för en attack. Inför hotet att ställas inför riksrätt tvärvänder populisten Donald Trump och lägger skulden på de militanta grupper som stormade Capitolium och där fem människor dödades. Det var Trump själv som uppmanade dem att protestera och stoppa valprocess­en.

Det finns ingen president i USA:S historia som spridit så så mycket hat och lögner och lyckats splittra landet som Donald Trump. Han är livsfarlig för allt levande på jorden och han har tillgång till den ”Stora röda knappen” som han själv uttrycker det. Ju förr man får bort Trump från makten desto bättre.

I Sverige har vi Jimmie Åkesson och trojkan runt omkring honom som sår splittring och sprider främlingsf­ientlighet. SD har nominerat Donald Trump till Alfred Nobels fredspris. Snacka om dåligt omdöme. Per Sjövall

 ?? Bild: J. Scott Applewhite ?? Krossat glas minner om förra veckans attack mot Capitolium i Washington. Insändarsk­ribenten är inte förvånad över attacken.
Bild: J. Scott Applewhite Krossat glas minner om förra veckans attack mot Capitolium i Washington. Insändarsk­ribenten är inte förvånad över attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden