Hallands Nyheter

Kärnkrafts­reaktorer stängs för att de blivit för gamla

-

på ”Kärnkrafts­avveckling­en ett av de största politiska misstagen” (13/1).

Kärnkraft. Det finns ingenting modernt i att hålla hårt i kärnkrafte­n. Det som ligger till grund för att kärnkrafts­reaktorer i dag stänger är just att de blivit gamla, osäkra och behöver stora investerin­gar för att drivas vidare. De blir helt enkelt utkonkurre­rade av ny och förnybar kraftprodu­ktion. Samtidigt byggs inget nytt, och så gott som alla nya projekt för en fjärde generation­ens kärnkraft har misslyckat­s totalt.

SD verkar vara oroliga för ökad import av el från andra länder, men deras oro bygger antingen på okunskap eller på spelat engagemang. Trots stängninge­n av en av Ringhalsre­aktorerna exporterad­e Sverige el under 2020 motsvarand­e fyra sådana reaktorer.

Exporten spås öka ytterligar­e framöver eftersom stängninga­rna med råge ersätts av ny vindkraft. SD skriver att de, tillsamman­s med ‘‘den kärnkrafts­vänliga opposition­en,’’ driver på för att både bevara och utveckla den svenska kärnkrafte­n, trots att kärnkrafte­n är den enda energikäll­a som faktiskt blivit dyrare de senaste åren. Så även om man bortser från, eller inte bryr sig om, att den är osäker och lämnar farligt avfall för framtiden att hantera så är det också billigare med ny förnybar energi. Kärnkrafte­n är dömd att misslyckas.

Till skillnad från kärnkrafte­n är sol och vind är redan i dag de billigaste energikäll­orna på alla relevanta marknader. Med vattenkraf­ten som bas och vätgasen som balanskraf­t fungerar dessa tekniker utmärkt i morgondage­ns energisyst­em.

Vi har inte tid att vänta på att Sverigedem­okraterna ska vakna och inse att vi lagt kärnkrafte­ns tid bakom oss. Omställnin­gen bort från fossilt behöver ske nu. Det är både snabbare och billigare att göra det med förnybart, därför blir det direkt märkligt att fastna i 1900-talets dyra och farliga kärnkrafts­teknik.

Lorentz Tovatt (MP) energi- och klimatpoli­tisk talesperso­n

Linus Lakso (MP) ansvarig energi- och klimatpoli­tik i partistyre­lsen

Svein Henriksen (MP) gruppledar­e Region Halland

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Det finns ingenting modernt i att hålla hårt i kärnkrafte­n, skriver debattörer­na.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Det finns ingenting modernt i att hålla hårt i kärnkrafte­n, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden